Till senaste kommentaren

Koka vatten till modersmjölksersättning?

Hej! På Sempers produkter för modersmjölksersättning står det att man ska koka vattnet innan man blandar det med deras pulver. Jag undrar om detta verkligen behövs om man har kommunalt vatten? Finns det någon risk med att använda kallt vatten som man direkt värmer till cirka 37 grader?
Ella

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga om modersmjölkersättning!
  Den generella rekommendationen vi ger till föräldrar som ger modersmjölkersättning till sitt barn är att följa instruktionen på förpackningen. Så om instruktionen säger att vattnet ska kokas i så är vårt råd att följa det.

  Koka vattnet eller inte
  Finns det ingen instruktion om kokning på förpackningen går det bra att använda kommunalt vatten eller eget dricksvatten av god kvalitet till att blanda modersmjölkersättning, det vill säga utan att det kokas innan. I Sverige är det kommunala dricksvattnet av mycket god kvalitet, men så är det inte i alla länder. Kokningen av vattnet är därför en extra säkerhetsåtgärd utifall det skulle bli någon förorening i vattnet. Blanda inte ut ersättningen med vatten från varmvattenkranen, eftersom det bland annat kan innehålla koppar från ledningarna. För mycket koppar kan ge bebisen diarrré. Använd i stället kallvattnet och spola tills vattnet är kallt.

  Förvaring
  Det finns olika varianter att hantera dricksvattnet till ersättningen på, här är några exempel:
  1. Du kan koka vattnet och sedan förvara det i kylskåp fram till dess att du ska blanda ersättningen. Om vattnet förvaras i en ren och försluten förpackning kan det hålla en vecka i kylskåpet. Låt det kokade vattnet stå framme enbart så länge så att det har svalnat tillräckligt så att det går att ställa in i kylen. Det går bra att förvara vattnet i nappflaskor i kylen och sedan värma när de ska användas.
  2. Om du vill ha förberett vatten för natten kan du koka upp vattnet i förväg och hälla det heta vattnet i en termos. Blanda sedan med kallt vatten till lagom temperatur när din bebis ska äta. 
  3. För ersättningar där det det inte finns anvisning om kokning kan du kan värma kallvattnet från kranen till lagom temperatur och blanda ersättningen enligt instruktionen på förpackningen. På förpackningen står det också hur länge färdigblandad ersättning håller.
  Bra att tänka på
  Eftersom barn är känsliga för infektioner är det viktigt att vara noga med hygienen när man gör i ordning ersättning. Därför bör man använda noggrant rengjorda flaskor eller kärl. De behöver inte vara sterila men ordentligt rengjorda. Det kan vara lite klurigt att göra rent en termos ordentligt och om den inte är tillräckligt rengjord så kan det finnas risk för tillväxt av bakterier om vattnet håller ätfärdig temperatur (37 grader) under en längre tid.

  Mer information
  På vår webbplats kan du läsa våra råd när det gäller modersmjölkersättning. På regionernas webbplats 1177 Vårdguiden finns fler praktiska råd om hur du ger ersättning.
  1177 Vårdguiden.

  Hoppas att denna information är till hjälp för dig.
  Vänliga hälsningar
  Catarina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.