Klorpyrifos i citrusfrukter

Hej,

Jag har hört på nyheterna om citrusfrukter och bekämpningsmedlet klorpyrifos. Jag har en dotter som är 3 år och är även gravid i vecka 28. Vi har ätit clementiner och satsumas i stort sett varje dag sedan oktober. Bör vi vara oroliga för effekterna av medlet som ni hittat i citrusfrukterna? Jag köpte ett nät med icke-ekologiska clementiner igår, ska jag slänga dem? Bör jag låta bli att köpa frukt från något särskilt land?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Enligt vår bedömning behöver ni inte vara oroliga. Gravida, barn och andra kan fortsätta äta citrusfrukter för att få i sig näring och för att det är gott.

  Det är ovanligt att klorpyrifos hittas i frukt och grönt, och när det hittas är det i väldigt små mängder och långt under vad som är tillåtet. Det allra mesta av resterna finns dessutom i skalet. Du behöver inte slänga den frukt du köpt.

  Tillåtet i många länder – än så länge
  De citrusfrukter som analyserats är stickprov på frukt som säljs i Sverige. Klorpyrifos är godkänt för användning i ganska många länder men det kan variera mellan odlare inom samma land ifall det används eller inte. Jag kan därför inte ge några tydliga besked om exakt vilka frukter och från vilka länder som kan innehålla rester av medlet.

  Klorpyrifos får inte användas i Sverige, Danmark, Finland och Tyskland. Det får heller inte finnas i ekologiska produkter från något land. Ämnet kommer dessutom att förbjudas i hela EU, både i frukt som odlas här och i frukt som importeras hit.

  Ny forskning om farlighet
  Nya forskningsresultat har visat att klorpyrifos kan vara skadligt vid lägre doser än man trott förut. Livsmedelsverket bedömer att den mängd klorpyrifos som svenska konsumenter får i sig inte påverkar hälsan, men eftersom ämnet är skadligt är vi positiva till att ämnet nu förbjuds inom hela EU.

  På vår webb finns mer information med frågor och svar om klorpyrifos. Läs gärna där och du är självklart välkommen igen om du har fler frågor om detta eller annat.
  Livsmedelsverket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.