Till senaste kommentaren

Kan sjukdomar spridas genom lösgodis?

Magförgiftning, influensa, förkylning & andra sjukdomar kan de spridas genom att en infekterad person på något sätt överför dessa bakterier. Som sedan infekterar mig när jag konsumerar godiset? Har aldrig vågat äta lösgodis av denna anledning då jag har hört det här sedan jag varit väldigt liten.
Arvid

Kommentarer

 • Hej Arvid
  Tack för din fråga om lösgodiset.

  Låg smittrisk
  För magsjukesmittor som vinterkräkvirus så bedöms smittorisken vara låg. Men visst, rent teoretiskt skulle överföring av bakterier, virus kunna ske. Det är ju svårt att kontrollera att folk verkligen använder skoporna.

  Bakterier kan inte föröka sig
  Lösgodis är torrt och innehåller jättemycket socker, vilket i sig är ett konserveringsmedel. Då kan inte bakterier föröka sig. Med virus är det en annan sak. Då räcker det att magsjukevirus som norovirus bara finns där. Vad jag vet har dock lösgodis aldrig varit orsak till ett magsjukeutbrott av något slag.

  Obetydlig risk för luftvägsvirus
  Risken att smittas och bli sjuk av luftvägsvirus som influensa, förkylningar och corona bedöms vara obetydlig. Det beror på att de virusen smittar via luftvägarnas slemhinnor och inte via mag-tarmkanalen.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.