Till senaste kommentaren

Kan man värma upp mat flera gånger?

Hej,
Kan man värma upp mat flera gånger? Exempelvis ris, köttfärs, grönsaker etc?
Amra

Kommentarer

  • Hej
    Tack för din fråga.
    Ja. Förutsatt att du mellan uppvärmningarna har låtit dina maträtter svalna av snabbt och sen förvarat dina dem i kylskåpet, kan du värma mat flera gånger. Maten förlorar förmodligen lite i smak och konsistens efter varje uppvärmning, men det är inte farligt.

    Tillagad mat håller upp till en vecka i kylskåp
    I kylskåp håller tillagad mat ofta flera dagar, ibland upp till ungefär en vecka. Det är främst temperaturen i kylskåpet som avgör hur länge maten håller. Ju lägre temperatur maten förvaras i, desto långsammare förökar bakterier sig. En lämplig kylskåpstemperatur är 4 °C.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
  • Hej,
    Är flera gånger tre gånger? Specifikt undrar jag om det är ok med kyckling som jag långkokat, sen kyl i två dagar, frys i ett dygn, kyl i ett dygn, stekt och sedan kyl igen ett dygn. Går det att värma upp och äta?
    Malin
  • Hej Malin!

    Tack för din fråga! Ja, det går bra att äta kycklingen.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Förlorar maten sott näringsinnehåll för varje gång den värms upp?
    Bianca
  • Hej Bianca och tack för din fråga!

    Det stämmer delvis, framförallt vattenlösliga vitaminer som B och C minskar. Varje gång rätten svalnar finns också risk för att bakterier kan växa till.

    Det är därför en bra idé om man lagat en stor sats av något att bara värma upp det man tror man kommer äta varje gång. Då kan man dra nytta av storkoken utan att förlora för mycket näringsinnehåll.

    På vår webbplats kan du läsa mer om hur näringsinnehållet påverkas av tillagning.
    Välkommen igen om du har fler frågor!
    Vendela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.