Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Det går bra att äta färska böngroddar under graviditet.
Inga särskilda råd för gravida
Listeria och toxoplasma är inget problem i färska böngroddar. Därför har Livsmedelsverket inga råd om att avstå från dessa under graviditet.
Salmonella och Ehec
Färska böngroddar har däremot orsakat sjukdomsutbrott av Salmonella och Ehec. Dessa bakterier kan ge dig som gravid besvärliga maginfektioner, men det påverkar inte ditt foster. Idag finns EU-gränsvärden för Ehec i färska groddar och groddtillverkare i Sverige pastöriserar fröna innan de groddas. Här är en länk till vår sida om Salmonella, och här till vår sida om Ehec.
Med vänlig hälsning,
Kan man äta böngroddar när man ammar?
Mvh,
Mara
Ja, det går bra att äta böngroddar även när man ammar.
Vänliga hälsningar
Tack för dina frågor! Ja, det går bra att äta även alfaalfagroddar och groddar gjorda av bockhornsklöverfrön. Vi har ingen avrådan för det. Det gäller alla konsumenter, även gravida.
Det har hänt att groddar innehåller salmonella eller ehec. Färdiga groddar som köps i butik brukar därför vara gjorda av frön som pastöriserats innan de groddas. De förvaras även i regel kylda. Salmonella och ehec kan du bli magsjuk av, men det påverkar inte specifikt ditt foster och det går inte över i bröstmjölken.
Med vänlig hälsning