I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00),
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
Det går bra att äta färska böngroddar under graviditet.
Inga särskilda råd för gravida
Listeria och toxoplasma är inget problem i färska böngroddar. Därför har Livsmedelsverket inga råd om att avstå från dessa under graviditet.
Salmonella och Ehec
Färska böngroddar har däremot orsakat sjukdomsutbrott av Salmonella och Ehec. Dessa bakterier kan ge dig som gravid besvärliga maginfektioner, men det påverkar inte ditt foster. Idag finns EU-gränsvärden för Ehec i färska groddar och groddtillverkare i Sverige pastöriserar fröna innan de groddas. Här är en länk till vår sida om Salmonella, och här till vår sida om Ehec.
Med vänlig hälsning,
Kan man äta böngroddar när man ammar?
Mvh,
Mara
Ja, det går bra att äta böngroddar även när man ammar.
Vänliga hälsningar
Tack för dina frågor! Ja, det går bra att äta även alfaalfagroddar och groddar gjorda av bockhornsklöverfrön. Vi har ingen avrådan för det. Det gäller alla konsumenter, även gravida.
Det har hänt att groddar innehåller salmonella eller ehec. Färdiga groddar som köps i butik brukar därför vara gjorda av frön som pastöriserats innan de groddas. De förvaras även i regel kylda. Salmonella och ehec kan du bli magsjuk av, men det påverkar inte specifikt ditt foster och det går inte över i bröstmjölken.
Med vänlig hälsning
Tack för din fråga!
Ja, det går bra att äta ärtskott även när man är gravid.
Vänliga hälsningar