Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Det går bra att äta salmalax när man är gravid. Du kan äta den antingen som sushi/sashimi eller tillagd.
Med vänlig hälsning
Kan jag äta Salmalax från Ica som varit förpackad i 8 dagar?
Det viktiga är att som gravid bara äta rå odlad lax som enbart varit förpackad några få dagar. När man själv köper rå fisk behöver man ha koll på det.
Om man tillagar laxen dör eventuell listeria av värmen.
I våra råd för gravida Mat att undvika (livsmedelsverket.se) och på vår sida om listeria tydliggörs det.
Vänliga hälsningar
Viktigt att man får ett svar på det då det är hela grundstenen.
Jag utgår ifrån att du menar förpackningstiden när laxen ska ätas rå hemma. Några få dagar betyder i det här sammanhanget 3-5 dagar. Risken för att listeriabakterien ska växa till skadliga nivåer ökar med tiden. Hur fort listeriabakterien växer till beror också på temperaturen i kylskåpet. Vi rekommenderar 4 grader.
Om du känner dig tveksam är det säkraste att tillaga laxen genom att upphetta den. Då dör eventuella listeriabakterier.
Vänliga hälsningar
Tack för din fråga. Jag ska försöka att förtydliga.
Ju färskare desto bättre
Ju färskare fisk, desto mindre risk för skadliga mängder av listeria. Risken för att listeriabakterien ska växa till skadliga nivåer ökar med tiden. Därför har vi rådet till gravida att fisk som ska ätas rå ska ha varit förpackad högst i några dagar (3-5 dagar).
Listeria "sover" i frysen och "vaknar" när laxen tinar
Om du har köpt rå lax som du vill äta rå, men inte inom de närmaste dagarna, kan du frysa ner laxen. Listeriabakteriens förmåga att föröka sig stoppas när du fryser ner laxen. Man kan säga att den "sover" så länge laxen är fryst. Listeria "vaknar" sen igen när du har tinat fisken. Bakterien börjar sedan sakta kunna föröka sig när laxen förvaras i kylen.
Den tid som fisken ligger i frysen kan därför räknas bort. Så om du fryser in din lax på förpackningsdag 2, har du 1-3 dagar på dig att äta upp fisken när du har tagit ut laxen ur frysen.
Med vänliga hälsningar