Kan jag äta Salmalax som gravid?

Hej! Jag ha köpt salmalax, det står att man kan äta den som gravid och att den kan användas som lax till sushi/ sashimi.

Kommentarer

  • Hej!

    Det går bra att äta salmalax när man är gravid. Du kan äta den antingen som sushi/sashimi eller tillagad.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
    (Uppdaterad )
  • Hej, jag upplever stor otydlighet från er gällande hur länge laxen får ha varit förpackad. Hur länge är några få dagar?
    Viktigt att man får ett svar på det då det är hela grundstenen.
    Caroline
  • Hej Caroline, tack för din fråga!

    Jag utgår ifrån att du menar förpackningstiden när laxen ska ätas rå hemma. Några få dagar betyder i det här sammanhanget 3-5 dagar. Risken för att listeriabakterien ska växa till skadliga nivåer ökar med tiden. Hur fort listeriabakterien växer till beror också på temperaturen i kylskåpet. Vi rekommenderar 4 grader.

    Om du känner dig tveksam är det säkraste att tillaga laxen genom att upphetta den. Då dör eventuella listeriabakterier.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Hej! Jag tycker också detta är väldigt otydligt. Här i svaren säger ni att enbart färsk lax som varit förpackad några dagar om man ska äta rå men på sida om listeria står det att egengjord sashimi/sushi kan göras på färsk lax ELLER tinad fryst lax. Är det färsk lax som direkt frusits in eller vad menas? Med vänlig hälsning, Amanda
    Amanda
  • Hej Amanda!
    Tack för din fråga. Jag ska försöka att förtydliga.

    Ju färskare desto bättre
    Ju färskare fisk, desto mindre risk för skadliga mängder av listeria. Risken för att listeriabakterien ska växa till skadliga nivåer ökar med tiden. Därför har vi rådet till gravida att fisk som ska ätas rå ska ha varit förpackad högst i några dagar (3-5 dagar).

    Listeria "sover" i frysen och "vaknar" när laxen tinar
    Om du har köpt rå lax som du vill äta rå, men inte inom de närmaste dagarna, kan du frysa ner laxen. Listeriabakteriens förmåga att föröka sig stoppas när du fryser ner laxen. Man kan säga att den "sover" så länge laxen är fryst. Listeria "vaknar" sen igen när du har tinat fisken. Bakterien börjar sedan sakta kunna föröka sig när laxen förvaras i kylen.

    Den tid som fisken ligger i frysen kan därför räknas bort. Så om du fryser in din lax på förpackningsdag 2, har du 1-3 dagar på dig att äta upp fisken när du har tagit ut laxen ur frysen.

    Med vänliga hälsningar
    Catarina
  • Hej,

    Ytterligare en fråga från en gravid: Om jag har köpt fryst lax i mataffären, kan jag då tina upp den och äta den rå när vi lagar sushi? Tänker att vi tinar upp filéerna och äter sushin samma dag.
    Lotta
  • Hej Lotta!

    Tack för din fråga!
    Ja, du kan köpa fryst lax och äta den rå efter upptining.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.