Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Tack för att du använder "Fråga oss".
Gravida kan äta all matsvamp precis som vanligt, vi har inga särskilda råd till gravida om svamp.
Champinjoner
Vi har information som gäller alla, inte bara när man är gravid om att inte äta för mycket champinjoner, inte mer än par hekto i månaden. Det beror på att det finns ett ämne i champinjoner som heter fenylhydraziner. Du kan läsa mer om det via länken.
Råd till gravida
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Vi avråder från att äta stenmurkla och det rådet gäller alla, inte enbart gravida.
Stenmurklan giftig även om du kokar den (livsmedelsverket.se)
Det finns andra sorters murklor som går att äta om de hanteras rätt, så i så fall får man fråga vilken sorts murkla det är.
Vänliga hälsningar
Går det att äta kantarellsås på torkade kantareller när man är gravid?
Ja, det går bra att äta sås med kantareller även som gravid.
Det man bör undvika som gravid finns att läsa om här: Mat att undvika (livsmedelsverket.se)
Vänliga hälsningar
Jag har läst hos er att man ska vara försiktig med jord för att det finns risk för toxoplasma. Då tänkte på jag på att äta egenplockade kantareller. En vän har plockat och rensat bort skräp men det finns ju såklart en del jord kvar på kantarellerna tänker jag. Kan jag äta sån tillagad svamp t.ex. om vi steker svampen eller gör en matpaj, dör bakterierna då eller ska jag avstå?
Tack!
Skölj bort synlig jord på svampen om det finns kvar och tillaga den sedan så är det ingen fara för toxoplasma.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Ammande kan äta all vanlig matsvamp inklusive skogsöra. Livsmedelsverket har inga särskilda råd till ammande om svamp.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Mycket av fenylhydrazinerna försvinner när man steker svampen. Jag tror inte du behöver pilla bort svampen innan du värmer lådorna. Men om du vill ha mer variation kan du ju frysa några av lådorna så du inte behöver äta samma rätt många dagar i rad.
Vänliga hälsningar