Kan gravida äta kall kyckling?

Hej!

Jag är gravid och ska bli bjuden på hemmagjord kycklingsallad. Jag undrar om man kan äta kall kyckling?

Kan man äta kall kyckling som man köper i salladsdisken när man gör sin egen sallad?

Kan man äta kall salladskyckling som varit fryst?
Livsmedelsverket

Kommentarer


  • Hej!

    Visst kan du äta kall kyckling när du är gravid.

    Mycket liten risk i nygrillat 
    När du gör hemmagjord kycklingsallad används i regel nygrillad kyckling och då är risken för listeria mycket liten.

    Salladskyckling har varit fryst
    Salladskyckling som du köper hem eller som finns i salladsdiskar går också bra att äta. Listeria kan inte föröka sig under tiden som kycklingen var fryst. Hållbarheten på tinad salladskyckling är för kort för att skadliga halter av bakterien uppnås.

    Du kan läsa mer om våra råd till gravida på vår webbplats.

    Med vänlig hälsning
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • Gäller samma med Grilladkyckling (varm) som man köper över disk i butik om man är gravid?
    Frida
  • Hej!

    Det går bra att äta köpt grillad kyckling (varm) när man är gravid.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
    (Uppdaterad )
  • Är det okej att äta grillad kyckling i skivad form, som smörgåspålägg när man är gravid? Som köps över disk och äts inom 4 dagar?
    Malin
  • Hej Malin,
    ja, det är ok att äta sådan kyckling.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • om man köpt grillad kyckling i butik och dagen efter vill äta den kall?
    Anna
  • Hej Anna,

    Ja, det går bra att äta grillad kyckling som kylförvarats till dagen efter.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Kan man äta färdiga röror som går att köpa i butik som innehåller tillagad kyckling? Exempelvis färdiga baguettröror såsom kyckling-curry?
    Bella
  • Hej, tack för frågan.

    Ja, det går bra även för gravida att äta sådana röror.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Om man köper en varm grillad kyckling som sen förvaras i kylskåp. Hur länge kan en äta den om en ät gravid?
    Mvh
    L
  • Hej och tack för din fråga!

    I kylskåp håller tillagad mat ofta flera dagar, ibland upp till ungefär en vecka. Det är främst temperaturen i kylskåpet som avgör hur länge maten håller. Ju lägre temperatur maten förvaras i, desto långsammare förökar bakterier sig. En lämplig kylskåpstemperatur är 4 °C.

    Förvaring av kylvaror (livsmedelsverket.se)

     Med vänlig hälsning
    Catarina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.