Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Nej, Livsmedelsverket avråder gravida att äta kalla ätfärdiga smörgåsar, blandade sallader eller röror som innehåller rökt eller gravad lax. Det samma gäller för sådana som är gjorda på charkprodukter eller innehåller mögel- eller kittost.
Anledningen är att dessa typer av livsmedel skulle kunna innehålla listeria i halter som är skadligt för bebisen.
Listeriaråd om fisk, smörgåspålägg och mögel- och kittostar
Skivat smörgåspålägg samt rökt- och gravad fisk kan du äta om den är nyförpackad, det vill säga, upp till högst en vecka efter förpackningsdag.
Mögel- och kittostar bör du inte äta alls.
Kalla ätfärdiga maträtter som smörgåsar, färdiga sallader, röror har oftast bara några dagars hållbarhet. Men även om den ätfärdiga rätten är nytillverkad kan ingredienser som rökt- eller gravad fisk samt rökt- eller kokt skinka närma sig utgångsdatum.
Om du däremot gör dem hemma och vet att den rökta eller gravade fisken inte är äldre än en vecka så kan du äta dem.
Listeria dör vid upphettning
Listeria dör vid 70 grader så all mat du värmer upp till bubblande eller rykande het är säker för dig som gravid att äta.