Kan gravid äta fryst fuet

hej, kan jag som gravid äta fuet om den varit fryst?
(Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej och tack för frågan.

    Ja, det går bra att äta fuet om du gör som du beskriver, det vill säga fryser den först.
    Här kan du läsa mer om toxoplasma.

    Med vänlig hälsning
    (Uppdaterad )
  • Jag vill bara dubbelkolla att detta stämmer. Fuet har ett skinn täckt av naturligt vitt mögel, precis som brie-ost. Kan jag som gravid verkligen äta den då, fast att den varit fryst? Tänker att den då borde ätas med samma försiktighet som brie-ost, alltså inte alls.
    Isabelle
  • Hej Isabelle,

    Det var en bra fundering du har.

    Fuet är en spansk lufttorkad salami och dessa typer av produkter är för torra och för salta för att listeria kan föröka sig. Fuet har som du nämner ett överdrag av mögel som är en annan typ av mögel än vad som finns i exempelvis brieost. Mögel- och kittostar (ex. brieost) är mjuka, blöta ostar med ett neutralt pH-värde som gör att listeria kan föröka sig ganska snabbt om de förorenas med bakterien.

    Vi har inte sett något underlag som säger att mögelhöljet stöder tillväxt av listeria i fuet. Mögelhöljet tillförs till salamin i början av mognadsprocessen vilket innebär att det finns med under hela torkningsprocessen.

    Välkommen tillbaka om du har fler funderingar!

    Vänliga hälsningar
    Catarina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.