I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00)
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
Ja, det går bra att äta fuet om du gör som du beskriver, det vill säga fryser den först.
Här kan du läsa mer om toxoplasma.
Med vänlig hälsning
Det var en bra fundering du har.
Fuet är en spansk lufttorkad salami och dessa typer av produkter är för torra och för salta för att listeria kan föröka sig. Fuet har som du nämner ett överdrag av mögel som är en annan typ av mögel än vad som finns i exempelvis brieost. Mögel- och kittostar (ex. brieost) är mjuka, blöta ostar med ett neutralt pH-värde som gör att listeria kan föröka sig ganska snabbt om de förorenas med bakterien.
Vi har inte sett något underlag som säger att mögelhöljet stöder tillväxt av listeria i fuet. Mögelhöljet tillförs till salamin i början av mognadsprocessen vilket innebär att det finns med under hela torkningsprocessen.
Välkommen tillbaka om du har fler funderingar!
Vänliga hälsningar