Till senaste kommentaren

Listeria i kylvaror med lång hållbarhet?

Hej!
Jag är gravid och har råkat äta av en hallonsylt som stått i kylskåp länge. Jag såg i efterhand att den gick ut för flera månader sedan. Jag är orolig att det kan finnas listeria i den. Kan listeria växa i en syltburk i kylskåp? Sylten var dessutom utan konserveringsmedel, vilket gjorde mig ännu mer orolig.

Jag såg på er hemsida att ni skriver "Störst risk för listeria är därför livsmedel som förvaras flera veckor i kylskåp och sedan äts utan att först värmas upp."
Denna sylt kan ju ha funnit i kylskåpet mycket länge, eftersom den gick ut för så länge sen och de brukar väl ha lång hållbarhet generellt.

Livsmedelsverket

Kommentarer


  • Hej,

    Du behöver inte vara orolig. Det är ingen risk för listeria i sylt oavsett om den innehåller konserveringsmedel eller inte. Det som kan hända med sylt som förvaras länge är att den kan börja mögla och att den kan försämras i sin kvalité. Det är alltså inte farligt att äta sylt som har passerat bäst före dag och ser okey ut.
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • Hur är det med ketchup som också förvaras länge i kylskåp? Är det ok att äta för gravida?
  • Ja, det är ok. Så länge den smakar som vanligt.

    Vänliga hälsningar
    (Uppdaterad )
  • Hur är det med andra kylvaror som kaviar, dressing, vinbärsgele, senap? Samma där eller kan de finnas listeria?
    Sia
  • Hej igen,
    det går bra att äta dessa produkter också, så länge de ser bra ut och smakar som vanligt, även när man är gravid.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
    (Uppdaterad )
  • Hej,
    Hur stor risk är det att listeria skulle förekomma i senap ( som i tex johnnys sötstarka senap)?
    Har haft en flaska i kylskåpet I någon månad (kommer inte riktigt ihåg hur länge), men hållbarhet till mars 2023 och förvaras i kylskåp. Tyckte den luktade o smakade OK men efter vi ätit idag blev jag nojig o tyckte den smakade lite annorlunda.. Men vet inte om det är mina smaklökar som spökar.
    Emelie
  • Hej och tack för frågan.

    Senap håller sig länge i kylskåpet. Om den ser ok ut, och luktar och smakar bra kan även gravida äta den. Det är en sur produkt där listeria inte trivs.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej

    gäller samma för Rårörda lingon? Har ätit det flera gånger på resturang…
    Anna
  • Hej Anna!

    Det går bra att äta rårörda lingon när man är gravid.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
  • Hej, gäller det även rårörda lingon som man köper i butik på burk?
    Karolin
  • Hej, ja det gäller även rårörda lingon som man köper i butik.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej. I den här tråden finns flera exempel på produkter som är ok att äta trots att de stått länge i kyl om de ser/smakar ok. Men vilka produkter syftar då texten "Störst risk för listeria är därför livsmedel som förvaras flera veckor i kylskåp och sedan äts utan att först värmas upp" till?

    Tack på förhand!
    Cici
  • Hej, tack för frågan.

    Du har rätt, man behöver ta del av mer information för att förstå sammanhanget. På vår sida om listeria finns formuleringen i sitt sammanhang:

    I produkter med lång hållbarhet i kylskåp kan listeria därför hinna föröka sig till nivåer som är skadliga för riskgrupper innan hållbarhetstiden gått ut. Det gäller framförallt livsmedel som förvarats några veckor i kylskåp och ska ätas utan att hettas upp, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat köttpålägg, patéer, mögel- och kittostar och vissa kalla ätfärdiga maträtter. Listeria dör vid upphettning, men överlever frysning.

    Listeria kan inte föröka sig i torra livsmedel, som lagrade hårda ostar. Bakterien trivs inte heller i livsmedel som är sura, det vill säga har lågt pH-värde, som ättiksinläggningar och fruktjuicer.


    Återkom gärna om du har fler frågor om detta.

    Vänliga hälsningar


    Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.