Listeria i kylvaror med lång hållbarhet?
Hej!
Jag är gravid och har råkat äta av en hallonsylt som stått i kylskåp länge. Jag såg i efterhand att den gick ut för flera månader sedan. Jag är orolig att det kan finnas listeria i den. Kan listeria växa i en syltburk i kylskåp? Sylten var dessutom utan konserveringsmedel, vilket gjorde mig ännu mer orolig.
Jag såg på er hemsida att ni skriver "Störst risk för listeria är därför livsmedel som förvaras flera veckor i kylskåp och sedan äts utan att först värmas upp."
Denna sylt kan ju ha funnit i kylskåpet mycket länge, eftersom den gick ut för så länge sen och de brukar väl ha lång hållbarhet generellt.
Jag är gravid och har råkat äta av en hallonsylt som stått i kylskåp länge. Jag såg i efterhand att den gick ut för flera månader sedan. Jag är orolig att det kan finnas listeria i den. Kan listeria växa i en syltburk i kylskåp? Sylten var dessutom utan konserveringsmedel, vilket gjorde mig ännu mer orolig.
Jag såg på er hemsida att ni skriver "Störst risk för listeria är därför livsmedel som förvaras flera veckor i kylskåp och sedan äts utan att först värmas upp."
Denna sylt kan ju ha funnit i kylskåpet mycket länge, eftersom den gick ut för så länge sen och de brukar väl ha lång hållbarhet generellt.
Följ inlägget
6
följare
Hej,
Du behöver inte vara orolig. Det är ingen risk för listeria i sylt oavsett om den innehåller konserveringsmedel eller inte. Det som kan hända med sylt som förvaras länge är att den kan börja mögla och att den kan försämras i sin kvalité. Det är alltså inte farligt att äta sylt som har passerat bäst före dag och ser okey ut.
Vänliga hälsningar
det går bra att äta dessa produkter också, så länge de ser bra ut och smakar som vanligt, även när man är gravid.
Vänliga hälsningar
Hur stor risk är det att listeria skulle förekomma i senap ( som i tex johnnys sötstarka senap)?
Har haft en flaska i kylskåpet I någon månad (kommer inte riktigt ihåg hur länge), men hållbarhet till mars 2023 och förvaras i kylskåp. Tyckte den luktade o smakade OK men efter vi ätit idag blev jag nojig o tyckte den smakade lite annorlunda.. Men vet inte om det är mina smaklökar som spökar.
Senap håller sig länge i kylskåpet. Om den ser ok ut, och luktar och smakar bra kan även gravida äta den. Det är en sur produkt där listeria inte trivs.
Vänliga hälsningar
gäller samma för Rårörda lingon? Har ätit det flera gånger på resturang…
Det går bra att äta rårörda lingon när man är gravid.
Med vänlig hälsning
Vänliga hälsningar
Tack på förhand!
Du har rätt, man behöver ta del av mer information för att förstå sammanhanget. På vår sida om listeria finns formuleringen i sitt sammanhang:
I produkter med lång hållbarhet i kylskåp kan listeria därför hinna föröka sig till nivåer som är skadliga för riskgrupper innan hållbarhetstiden gått ut. Det gäller framförallt livsmedel som förvarats några veckor i kylskåp och ska ätas utan att hettas upp, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat köttpålägg, patéer, mögel- och kittostar och vissa kalla ätfärdiga maträtter. Listeria dör vid upphettning, men överlever frysning.
Listeria kan inte föröka sig i torra livsmedel, som lagrade hårda ostar. Bakterien trivs inte heller i livsmedel som är sura, det vill säga har lågt pH-värde, som ättiksinläggningar och fruktjuicer.
Återkom gärna om du har fler frågor om detta.
Vänliga hälsningar