Kalvsylta, leverkorv och pressylta
Är det OK att äta kalvsylta, pressylta och leverkorv under graviditeten? Är det något särskilt man bör vara uppmärksam på?
Följ inlägget
1
följare
Sylta
Det går bra för gravida att äta sylta under hela hållbarhetstiden. Sylta är en värmebehandlad köttprodukt som äts kall och som brukar ha en hållbarhet på några veckor. Livsmedelsverket har inga data på listeria i just kalvsylta eller pressylta, men vi har inte noterat att det har förekommit smittfall eller utbrott av listerios orsakade av sylta.
Listeria dör vid upphettning, men överlever frysning.
Leverkorv
Om leverkorven innehåller många andra ingredienser går det bra, men är det i stort sett enbart lever bör gravida undvika den. Leverpastej går ju bra även för gravida eftersom den ofta innehåller ungefär 30% lever.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Vänliga hälsningar och välkommen igen!