Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Sylta
Det går bra för gravida att äta sylta under hela hållbarhetstiden. Sylta är en värmebehandlad köttprodukt som äts kall och som brukar ha en hållbarhet på några veckor. Livsmedelsverket har inga data på listeria i just kalvsylta eller pressylta, men vi har inte noterat att det har förekommit smittfall eller utbrott av listerios orsakade av sylta.
Listeria dör vid upphettning, men överlever frysning.
Leverkorv
Om leverkorven innehåller många andra ingredienser går det bra, men är det i stort sett enbart lever bör gravida undvika den. Leverpastej går ju bra även för gravida eftersom den ofta innehåller ungefär 30% lever.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Vänliga hälsningar och välkommen igen!