Järn spädbarn

Hej!
Jag har en bebis som är 7,5 månad gammal. Jag har förstått att de behöver 8 mg järn per dag, och det är väldigt svårt att få till tycker jag. Jag skulle helst ge vegetarisk mat till honom. Jag ger pumpafrön, baljväxter, broccoli, nötter m.m. och berikad gröt men man kommer ju inte i närheten av dessa 8 mg ändå. Även om jag hade gett kött hade det varit svårt han äter ju så lite. Hur ofta ska de äta vid denna ålder och bör han få blodpudding? Kan jag ge några mg järnsaft?
Han äter högst en halv portion gröt om dagen. Hur mkt ska de amma?

Mvh,
S

Kommentarer

 • Hej !

  Du har helt rätt i att det är svårt att nå upp i det rekommenderade intaget av järn till små barn. Jag ser i din fråga att du redan har hittat flera bra vegetabiliska järnkällor. Om du kan tänka dig att ge barnet blodpudding någon gång ibland är ett bra sätt att öka på järnintaget. Det finns också tunnpaltbröd som du kan smula i gröt eller annan mat. Berikad gröt och välling är såklart också bra järnkällor, men din son verkar ju inte vara så pigg på det.

  Hur mycket barn ammar i den åldern varierar, men tanken är att bröstmjölk eller modersmjölksersättning ska utgöra den huvudsakliga födan under en stor del av hela det första året, så det är ingen stress med att snabbt gå över till annan mat.

  Det som är viktigt att veta är att näringsbehovet varierar från ett barn till ett annat och att rekommendationen är satt för att även täcka behovet hos de som har störst behov. De flesta klarar sig alltså på mindre. Så även om ditt barn inte får i sig 8 mg järn per dag är det mycket möjligt att han får i sig tillräckligt ändå.

  Man ska inte som förälder behöva räkna på hur mycket järn eller andra näringsämnen barnet får i sig varje dag. Se till att erbjuda ditt barn varierad mat och tänk på att matglädjen också är viktig. Om man har för mycket fokus på näringsintaget finns det risk för att måltiderna blir tjatiga och olustiga och det vinner ingen på. Så försök att ha lite is i magen och inte fokusera för mycket på näringsintaget.

  Här är en länk till vår sida med kostråd för spädbarn.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.