Järn spädbarn

Hej!
Jag har en bebis som är 7,5 månad gammal. Jag har förstått att de behöver 8 mg järn per dag, och det är väldigt svårt att få till tycker jag. Jag skulle helst ge vegetarisk mat till honom. Jag ger pumpafrön, baljväxter, broccoli, nötter m.m. och berikad gröt men man kommer ju inte i närheten av dessa 8 mg ändå. Även om jag hade gett kött hade det varit svårt han äter ju så lite. Hur ofta ska de äta vid denna ålder och bör han få blodpudding? Kan jag ge några mg järnsaft?
Han äter högst en halv portion gröt om dagen. Hur mkt ska de amma?

Mvh,
S
S

Kommentarer

 • Hej !

  Du har helt rätt i att det är svårt att nå upp i det rekommenderade intaget av järn till små barn. Jag ser i din fråga att du redan har hittat flera bra vegetabiliska järnkällor. Om du kan tänka dig att ge barnet blodpudding någon gång ibland är ett bra sätt att öka på järnintaget. Det finns också tunnpaltbröd som du kan smula i gröt eller annan mat. Berikad gröt och välling är såklart också bra järnkällor, men din son verkar ju inte vara så pigg på det.

  Hur mycket barn ammar i den åldern varierar, men tanken är att bröstmjölk eller modersmjölksersättning ska utgöra den huvudsakliga födan under en stor del av hela det första året, så det är ingen stress med att snabbt gå över till annan mat.

  Det som är viktigt att veta är att näringsbehovet varierar från ett barn till ett annat och att rekommendationen är satt för att även täcka behovet hos de som har störst behov. De flesta klarar sig alltså på mindre. Så även om ditt barn inte får i sig 8 mg järn per dag är det mycket möjligt att han får i sig tillräckligt ändå.

  Man ska inte som förälder behöva räkna på hur mycket järn eller andra näringsämnen barnet får i sig varje dag. Se till att erbjuda ditt barn varierad mat och tänk på att matglädjen också är viktig. Om man har för mycket fokus på näringsintaget finns det risk för att måltiderna blir tjatiga och olustiga och det vinner ingen på. Så försök att ha lite is i magen och inte fokusera för mycket på näringsintaget.

  Här är en länk till vår sida med kostråd för spädbarn.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Viktig och bra fråga!
  1.Men ni missade att svara på en av frågorna: ”Kan jag ge några mg järnsaft?” 😀
  Och så kommer en följdfråga:
  2. Finns järn i modersmjölk? Jag trodde att det just inte fanns järn i modersmjölken och att det ”järnförråd” barnet byggt upp under graviditeten (via moderkakan etc) började ta slut vid 4-6 månader. Just därför är det viktigt att börja komplettera via mat, även om man fortfarande ammar. Stämmer detta eller har jag missuppfattat?
  Tacksam för svar.❤️
  Sanna 

  Sanna
 • Hej Sanna, här kommer lite mer information.
  Det korta svaret är att du inte bör ge järnsaft till ditt spädbarn.

  Kosttillskott av det här slaget, järnsaft/blutsaft, till spädbarn är inget som Livsmedelsverket rekommenderar. Det är lätt att överdosera och just den här produkter innehåller dessutom ett antal örter som är svåra att bedöma effekterna av. Vår bedömning är att det är säkrare att använda järnberikade livsmedel som barngröt och välling där järnmängden är väl avvägd och där det inte finns samma risk för överdosering.

  I våra råd för spädbarn finns information om järn. Där skriver vi bland annat följande:

  Det är svårt att nå upp till det rekommenderade järnintaget utan att använda järnberikade produkter. I Sverige berikas barngröt och välling med järn. Barnmat på burk innehåller vanligtvis inte mer järn än hemlagad mat. Vill man inte ge pulvergröt eller välling kan man blanda ner till exempel palttunnbröd i den hemlagade gröten. Det ökar järninnehållet betydligt – en skiva innehåller ungefär en tredjedel av det rekommenderade dagsintaget av järn.

  Andra viktiga järnkällor är blodpudding, kött och fisk, bönor, kikärter, linser och tofu. Kroppen har svårare att ta upp järn från vegetabilier, men något C-vitaminrikt till måltiden, som frukt eller grönsaker, underlättar upptaget.


  Om du är osäker på om ditt barn får i sig tillräckligt med järn är det bra att kontakta BVC om detta.


  Om bröstmjölk
  Bröstmjölk innehåller nästan inget järn alls. Det lilla som finns tas visserligen upp väl (hög biotillgänglighet) men precis som du skriver är det viktigt att komplettera med annan mat från ca sex månaders ålder.

  Vänlig hälsning

  Elisabet
 • Hur kan man tillaga blodpudding till spädbarn? Har hört att man ska undvika stekt mat. Går det bra att tillaga den med lite olja i ugn eller är det likvärdigt med att steka? Varför ska man egentligen undvika stekt mat?
  Ester
 • Hej Ester!

  Det går bra att värma blodpudding på kort tid i mikrovågsugn. Du kan också värma en kort stund i lite matfett i stekpannan. Det viktiga är att inte hårdsteka. Mat med stekyta kan bli svår för de minsta barnen att äta. Det kan också bildas oönskade ämnen när man steker mat hårt.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
 • Jag ger helst mitt barn mest vegetarisk kost. Hemma äter vi mycket linser och olika bönor, men dock oftast redan kokta på burk/i kartong då det tar lite för mycket tid att blötlägga koka och spara torkade varianter. Är det ok att ge bebis mellan 6-12 månader sådana bönor och linser med? Eller är det för mycket salt eller andra ingridienser i? Det står allt mellan 0.03-0.8 g salt på de burkar jag använder. Tack för svar!
  Hanna
 • Hej Hanna!

  Bönor och linser är utmärkt mat för bebisar och det går bra att ge färdigkokta produkter trots att de innehåller lite salt. Skölj dem gärna extra noga och undvik att salta extra bara.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.