Järn spädbarn

Hej!
Jag har en bebis som är 7,5 månad gammal. Jag har förstått att de behöver 8 mg järn per dag, och det är väldigt svårt att få till tycker jag. Jag skulle helst ge vegetarisk mat till honom. Jag ger pumpafrön, baljväxter, broccoli, nötter m.m. och berikad gröt men man kommer ju inte i närheten av dessa 8 mg ändå. Även om jag hade gett kött hade det varit svårt han äter ju så lite. Hur ofta ska de äta vid denna ålder och bör han få blodpudding? Kan jag ge några mg järnsaft?
Han äter högst en halv portion gröt om dagen. Hur mkt ska de amma?

Mvh,
S

Kommentarer

  • Hej !

    Du har helt rätt i att det är svårt att nå upp i det rekommenderade intaget av järn till små barn. Jag ser i din fråga att du redan har hittat flera bra vegetabiliska järnkällor. Om du kan tänka dig att ge barnet blodpudding någon gång ibland är ett bra sätt att öka på järnintaget. Det finns också tunnpaltbröd som du kan smula i gröt eller annan mat. Berikad gröt och välling är såklart också bra järnkällor, men din son verkar ju inte vara så pigg på det.

    Hur mycket barn ammar i den åldern varierar, men tanken är att bröstmjölk eller modersmjölksersättning ska utgöra den huvudsakliga födan under en stor del av hela det första året, så det är ingen stress med att snabbt gå över till annan mat.

    Det som är viktigt att veta är att näringsbehovet varierar från ett barn till ett annat och att rekommendationen är satt för att även täcka behovet hos de som har störst behov. De flesta klarar sig alltså på mindre. Så även om ditt barn inte får i sig 8 mg järn per dag är det mycket möjligt att han får i sig tillräckligt ändå.

    Man ska inte som förälder behöva räkna på hur mycket järn eller andra näringsämnen barnet får i sig varje dag. Se till att erbjuda ditt barn varierad mat och tänk på att matglädjen också är viktig. Om man har för mycket fokus på näringsintaget finns det risk för att måltiderna blir tjatiga och olustiga och det vinner ingen på. Så försök att ha lite is i magen och inte fokusera för mycket på näringsintaget.

    Här är en länk till vår sida med kostråd för spädbarn.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
    (Uppdaterad )
  • Hej!
    Viktig och bra fråga!
    1.Men ni missade att svara på en av frågorna: ”Kan jag ge några mg järnsaft?” 😀
    Och så kommer en följdfråga:
    2. Finns järn i modersmjölk? Jag trodde att det just inte fanns järn i modersmjölken och att det ”järnförråd” barnet byggt upp under graviditeten (via moderkakan etc) började ta slut vid 4-6 månader. Just därför är det viktigt att börja komplettera via mat, även om man fortfarande ammar. Stämmer detta eller har jag missuppfattat?
    Tacksam för svar.❤️
    Sanna 

    Sanna
  • Hej Sanna, här kommer lite mer information.
    Det korta svaret är att du inte bör ge järnsaft till ditt spädbarn.

    Kosttillskott av det här slaget, järnsaft/blutsaft, till spädbarn är inget som Livsmedelsverket rekommenderar. Det är lätt att överdosera och just den här produkter innehåller dessutom ett antal örter som är svåra att bedöma effekterna av. Vår bedömning är att det är säkrare att använda järnberikade livsmedel som barngröt och välling där järnmängden är väl avvägd och där det inte finns samma risk för överdosering.

    I våra råd för spädbarn finns information om järn. Där skriver vi bland annat följande:

    Det är svårt att nå upp till det rekommenderade järnintaget utan att använda järnberikade produkter. I Sverige berikas barngröt och välling med järn. Barnmat på burk innehåller vanligtvis inte mer järn än hemlagad mat. Vill man inte ge pulvergröt eller välling kan man blanda ner till exempel palttunnbröd i den hemlagade gröten. Det ökar järninnehållet betydligt – en skiva innehåller ungefär en tredjedel av det rekommenderade dagsintaget av järn.

    Andra viktiga järnkällor är blodpudding, kött och fisk, bönor, kikärter, linser och tofu. Kroppen har svårare att ta upp järn från vegetabilier, men något C-vitaminrikt till måltiden, som frukt eller grönsaker, underlättar upptaget.


    Om du är osäker på om ditt barn får i sig tillräckligt med järn är det bra att kontakta BVC om detta.


    Om bröstmjölk
    Bröstmjölk innehåller nästan inget järn alls. Det lilla som finns tas visserligen upp väl (hög biotillgänglighet) men precis som du skriver är det viktigt att komplettera med annan mat från ca sex månaders ålder.

    Vänlig hälsning

    Elisabet
  • Hur kan man tillaga blodpudding till spädbarn? Har hört att man ska undvika stekt mat. Går det bra att tillaga den med lite olja i ugn eller är det likvärdigt med att steka? Varför ska man egentligen undvika stekt mat?
    Ester
  • Hej Ester!

    Det går bra att värma blodpudding på kort tid i mikrovågsugn. Du kan också värma en kort stund i lite matfett i stekpannan. Det viktiga är att inte hårdsteka. Mat med stekyta kan bli svår för de minsta barnen att äta. Det kan också bildas oönskade ämnen när man steker mat hårt.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Jag ger helst mitt barn mest vegetarisk kost. Hemma äter vi mycket linser och olika bönor, men dock oftast redan kokta på burk/i kartong då det tar lite för mycket tid att blötlägga koka och spara torkade varianter. Är det ok att ge bebis mellan 6-12 månader sådana bönor och linser med? Eller är det för mycket salt eller andra ingridienser i? Det står allt mellan 0.03-0.8 g salt på de burkar jag använder. Tack för svar!
    Hanna
  • Hej Hanna!

    Bönor och linser är utmärkt mat för bebisar och det går bra att ge färdigkokta produkter trots att de innehåller lite salt. Skölj dem gärna extra noga och undvik att salta extra bara.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej!
    Min son på 7 månader äter en mjölk och glutenfri gröt. Den innehåller endast fullkornshavre och B1. Innebär det att den inte är särskilt järnberikad? I dagsläget strör vi pumpafrön över. Vi kan ej ge paltbröd pga gluten.
    Melina
  • Hej Melina!

    Om gröten är en barnmatsprodukt ska den vara berikad även med andra näringsämnen, det måste dock framgå tydligt i ingrediensförteckning och näringsdeklaration.

    Har din son både mjölkproteinallergi och glutenintolerans är det bäst att ni via BVC ber att få kontakt med en dietist, så att ni kan få särskilda råd om ert barns kost.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej igen och tack för snabbt svar.
    Det framgår inte att den innehåller annat än fullkornshavre och B1. Det är Holle oatmeal för bebisar från 4 månader. Han är känslig mot komjölksprotein och känslig mot gluten, ingen allergi. Kan vi tillföra mer än pumpafrön till gröten? Tack för tipset om dietist. Ska höra med BVC.
    Mvh, Melina Guzmán.

    Melina
  • Livsmedelsverket kan inte ge några individuella kostråd. För att kunna göra det måste man se till helheten av det man äter och dricker under en längre period. Därför är det bäst att ni rådgör med en dietist.

    Lycka till!

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej, på tal om järn. Är det bra att använda gjutjärns gryta till bebisar ex om man ska koka vatten till gröten etc? Jag läste just att det kan förekomma kol och annat.
    Mvh
    Anonym
  • Hej!

    För att järn ska lösas ut från en gjutjärnsgryta behöver det vara något surt som tillagas under lång tid, till exempel kål eller krossade tomater. Att koka vatten är knappast någon idé.

    Även när syrliga livsmedel tillagas i gjutjärnsgryta är det oklart hur väl det järnet tas upp i kroppen. Dessutom skulle även andra ämnen kunna lösas ut i maten, men tyvärr saknas studier som undersökt detta.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej!
    Kan man smula lite palttunnbröd på maten man ger bebisen? Han är inte så förtjust i gröt så jag tänker om man kan smula det lite på annan mat. Hur ofta, ungefär, kan man ge blodpudding till bebis på 8 månader - kan det bli för mkt salt och järn? Har mest varit orolig för att han får för lite järn men när blir det för mycket?
    Sofie
  • Hej Sofie!

    Det går såklart bra att smula lite palttunnbröd på annan mat som bebisen äter och det går också jättebra att ge blodpudding till små barn. Så länge det rör sig om mat finns det ingen risk för att barnet får i sig för mycket järn. Däremot kan det vara livsfarligt för barn att få i sig järntillskott. Därför ska järntillskott alltid förvaras utom räckhåll för barn.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej! Det finns ett järntillskott som heter Mini+ (från Mini Ferrum) som är riktat till bebisar/barn. Rekommenderar ni att man använder det om man exempelvis gör hemlagad gröt istället för att köpa berikad barngröt?


    Charlotte
  • Hej Charlotte!

    Vi kan som myndighet aldrig rekommendera några specifika produkter.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej
    Ni säger att barn inte kan få i sig för mycket järn via kost, innefattar detta även järnberikad gröt/välling?

    Ex ska barn 1-6 år få i sig 7 mg järn per dag.
    1 portion gröt till frukost är ca 2,6 mg järn.
    Kvällsmat med 2.5 dl färdigblandad välling (nestle) är ca 5 mg järn (2 mg/100 ml).

    Detta blir då 7,6 mg järn bara till frukost o kvällsmat och i tillägg äter barnet 2 huvudmål och samt 2 mellanmål per dag.

    Ska man minska på mängden gröt/välling eller kan de inte få sig för mycket via kost som inte inkluderar kosttillskott?

    Mvh Miriam
    Miriam
  • Hej Miriam!

    Vår bedömning är att det så länge man följer rådet om max tre portioner om dagen sammanlagt av gröt och välling inte finns någon risk för att barnet ska få i sig för mycket järn.

    Den uppgift du nämner om 2 mg järn per 100 ml låter dock väldigt hög. De flesta vällingsorter innehåller mindre järn än så. Högsta tillåtna halt är 3 mg på den mängd som ger 100 kcal.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Om min dotter har ätit 1 portion barn gröt till frukost och sen två vällingflaskor, 150ml båda gångerna. Är det farligt att då äta tex blodpudding till lunch/middag?
    hon är 11månader
    Alla skriver så mycket olika om just järnintaget, men jag blir mest orolig att hon skulle få i sig för mycket järn.
    Kan också tillägga att hon brukar äta 2-3 styck katrinplommon på frukosten för magen.
    Michaela
  • Hej Michaela!

    Så länge hon inte äter blodpudding varje dag är det ingen risk att hon får i sig för mycket järn.


    Åsa B
  • Hej! Vår 3 åriga dotter älskar paltbröd (tunnbröd) och kan äta 3 st på en dag, 2st till lunch och en på kvällen. Ett tunnbröd innehåller 3,5 mg järn vilket gör att hon hamnar över rekommenderade dagsintaget. Tidigare smulade vi ner lite i kvällsgröten men sedan jag började äta det pga järnbrist så har hon velat äta det med. Är detta farligt? Hon äter inte så varje dag men funderar på riskerna med att äta för många. 

    /Elin
    Elin
  • Hej Elin!

    Det är ingen risk att din dotter får i sig för mycket järn från 3 skivor tunnpaltbröd, men det är alltid bra med variation, så att hon får i sig tillräckligt av andra näringsämnen också. Om hon även äter varierat i övrigt ser jag dock inte att det är något problem med tunnpaltbrödet.

    Här kan du läsa mer om järn: Järn (livsmedelsverket.se)

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej!
    Jag skulle vilja lyfta Charlottes inlägg igen från den 14/11-2023. Hon frågade om ni rekommenderade Mini+ varav ni svarade att ni inte kan rekommendera enskilda produkter. Detta förstår jag. Däremot undrar jag om ni kan svara på om denna produkt är okej att ge?

    Vår son på snart 6 månader har nämligen väldigt svåra magproblem, vi kan inte ge köpegröt utan måste laga egen. Han får för ont i magen av den och jag funderade på om Mini+ kunde vara smart att ge för att han ska få i sig järnet.
    Jag såg att ni skrivit till Sofie den 6/11 att järntillskott är livsfarligt till barn och blev därför väldigt orolig. Kan Mini+ vara farlig är helt enkelt min fråga?
    Anna
  • Hej Anna!

    Risken med tillskott är att barnet får i sig alldeles för stora mängder. Mini+ blandas ju i mat och kan inte på samma sätt innebära en risk för överintag.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B

  • Hej,
    Såg att ni nämnde att järntillskott kan vara livsfarligt för barn/bebis. Vi ger vår son järntillskott efter ordination av läkare, då han är för tidigt född. Finns det risker med det eller är det bara om man överdoserar?

    Blir annars något missvisande att skriva att det kan vara livsfarligt då det för många prematurer eller bebisar födda med låg födelsevikt snarare är livsviktigt

    Maja
  • Hej Maja!

    Det är bara om man överdoserar som det kan vara livsfarligt. Det kan framför allt hända om ett barn får tag i en vuxens järntabletter och äter flera av dem. För barn som fått ordniation från läkare om järntillskott är det mycket viktigt att de får tillskottet, men såklart i rätt dos.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej!

    Vi vill ge vår 6 månader son blodpudding för att få järn. Kan man ge färdig lagad blodpudding som man köper i affären eller behöver man laga egen? Tänker på kryddor som salt och kanel.
    Anna
  • Hej och tack för din fråga!

    Det går bra att ge färdiglagad blodpudding.

    Vänliga hälsningar,
    Bettina - tjänstledig
  • Hej!

    Jag har en dotter som nu är 11 månader. Hennes mat består till största del av amning. Vid 6 månader började vi med berikad gröt, de första 2 månaderna åt hon ca 1/2 portion per dag. Därefter har hon nu ätit 1 portion per dag.

    Hon är inte intresserad av att äta mat utan leker mest med den och får inte i sig något.

    Detta betyder ju att hon enbart fått i sig 2,6 mg järn per dag, dvs. långt under rekommendation. Har varit lite stressad kring att hon inte äter mat och pratat mycket med BVC som enbart sagt att vi ska ta det lugnt och att all näring ges via bröst mjölk samt den portionen gröt.

    Kan inte låta bli att känna mig lite lurad av BVC nu när jag ser att det är 8 mg järn per dag som är rekommendation. Och att intaget mellan 6 - 12 månaders ålder har stor påverkan på deras framtida kognitiva funktion. Förstår att jag såklart borde läst på själv, men man tycker ju ändå att BVC borde säga till?

    Undrar nu hur orolig jag borde vara och finns det något jag kan göra nu?

    Ska börja med att försöka ge välling en gång per dag, men vi landar ändå bara på 5 mg järn per dag då. Bör jag byta ut maningen helt mot välling alternativt ersättning? Blodpudding äter hon som sagt inte och det är svårt att järnberika kosten då hon inte äter någon kost direkt.

    Lästen en studie av Staffan Begrlund "Barns järnbehov och hur vi bäst kan skydda barnhjärnan" från 2014. Där står att barn mellan 6 - 12 månader om inte kommer igång med kosten bör man kontrollera järnnivåer och eventuellt ge järntillskott. Bör vi börja med järntillskott? Min dotter var dessutom under 2500g vid födsel (ca 2,3) vilket ska vara ytterligare en riskfaktor.
    julia
  • Hej Julia!

    Jag förstår att du blir orolig, men som vi skriver ovan så varierar behovet av järn och andra näringsämnen mellan olika barn. Rekommenderat intag är satt för att täcka behovet för alla barn, så även om ditt barn inte får i sig hela den rekommenderade mängden kan det mycket väl vara så att hon får i sig tillräckligt ändå. Eftersom hon hade låg födelsevikt kan det dock vara så att hon hör till dem som har ett något högre behov.

    Livsmedelsverket kan inte ge individanpassade råd. Därför är det bäst att ni tar upp detta med läkaren på BVC.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej, har lite frågor om järnintaget. Vi ger ersättning NAN 2 till frukost, sen järnberikad barngröt till mellanmål på förmiddag innan lunch, eftermiddag tillskottsnäringen (NAN2) igen som mellanmål och ibland får han även färdig gröt klämmis som mellanmål (varierar mellan det och vanlig fruktklämmis) efter flaskan, sen innan sängdags gröt igen. På natten får han en till flaska med tillskottsnäring. Är detta för mycket intag av järn för vår bebis? Jag tänkte inte på att NAN 2 innehåller järn och nu blev jag orolig att vi gett för mycket järn. Ska jag minska på tillskottsnäringen? Mvh/ Marina.
    Marina
  • Hej Marina och tack för dina frågor!

    Livsmedelsverket kan inte ge individuella kostråd. Vi har heller inte någon nutritionist i tjänst just nu. Det bästa är att du kontaktar BVC för råd.

    Vänliga hälsningar
    Vendela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.