Järn och zink

Hej kan zink störa upptaget av järn om man äter mer zink än järn. Och kan det störa när både zink och järn finns i ett multivitamintillskott. Hittar nämligen inga separata järntabletter som har en lika bra form av järn som i multivitamintillskottet. Har också hört att multivitamintillskott kan orsaka bröstcancer eller cancer. Vet ni något om det. Det låter lite konstigt eftersom det säljs på apotek. Är det vanlig multivitamintillskott det menas isåfall och gäller det även veganska/vegetariska tillskott?

Kommentarer

  • Hej,

    Zink stör inte upptaget av järn så av den anledningen behöver du inte se upp med multitabletten. Däremot innehåller multivitamintabletten säkerligen många vitaminer och mineraler som du inte behöver tillskott av och ofta i doser högre än det som rekommenderas så det kan vara värt att kika på.

    Det finns en del forskning om till exempel folsyratabletter och cancer, men det finns mycket som är oklart ännu. Däremot finns det risker med för höga intag av nästan samtliga vitaminer och mineraler - läs mer på våra sidor om vitaminer och mineraler.

    Vänliga hälsningar
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.