Jag vill driva ett sommar-café. Hur gör jag då?
Jag undrar om jag får baka i mitt eget kök till en egen verksamhet som kommer ha öppet sju veckor per år? Jag tänker mig ett sommar-gårdscafé.
Måste jag ha en utbildning och diplom angående hygien? Eller räcker det med rent snyggt samt god vattenkvalité?
En annan tanke jag har är att hyra in mig i en befintlig lokal. För tillfället har jag kontakt med en restaurang som har sommarstängt och jag skulle kunna hyra den lokalen för att driva sommarcafé/popupcafé under tiden de inte använder lokalen.
Behöver mitt företag skaffa "nya" tillstånd och besiktning av lokalen eller kan man använda sig av de befintliga tillstånden som restaurangen redan har?
Måste jag ha en utbildning och diplom angående hygien? Eller räcker det med rent snyggt samt god vattenkvalité?
En annan tanke jag har är att hyra in mig i en befintlig lokal. För tillfället har jag kontakt med en restaurang som har sommarstängt och jag skulle kunna hyra den lokalen för att driva sommarcafé/popupcafé under tiden de inte använder lokalen.
Behöver mitt företag skaffa "nya" tillstånd och besiktning av lokalen eller kan man använda sig av de befintliga tillstånden som restaurangen redan har?
Följ inlägget
0
följare
Tack för ditt mejl.
Vi har samlat information om att Starta företag på vår webbplats, börja med att läsa det som står där.
Kan jag använda mitt eget kök?
Det är tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet. Det är i grunden samma hygienregler som gäller för alla som arbetar med livsmedel. Reglerna gäller även när du tillagar mat hemma i ditt eget kök, för försäljning.
Hygienen
Det räcker inte med att det är rent och snyggt och att vattnet är av godkänd kvalité. Alla dina rutiner som har med verksamheten att göra ska vara säkra och genomtänkta. Lokalen (köket och eventuellt andra utrymmen) som är kopplade till din verksamhet ska vara lämplig för den verksamhet som bedrivs. Med det menas att den till exempel utrymmen och ytor ska vara lätt att rengöra, och det ska finnas tillräcklig plats för de moment du vill göra i verksamheten. En av grundförutsättningarna är att du har goda hygienkunskaper, så att hanteringen sker på ett hygieniskt och säkert sätt.
Läs mer om Lokaler, hantering och hygien (livsmedelsverket.se)
Skyldigheter att informera kunderna vad maten innehåller
Du ska informera kunderna om vilka allergener din mat innehåller. Läs på vår webbplats vad du ska informera kunderna om och hur du kan göra det.
Hålla till i någon annans restaurang
Det är själva verksamheten som ska vara registrerad, inte lokalen.
Restaurangen behöver meddela kontrollmyndigheten att annan verksamhet kommer att bedrivas i deras lokaler. Och du behöver registrera din verksamhet hos kontrollmyndigheten, Kontrollmyndigheten är kommunens livsmedelskontroll.
Var kan jag hitta mer hjälp?
Reglerna är inte så pass detaljerade att de tar upp allt som du behöver göra, eller inte får göra, när det gäller hantering av mat. Lagstiftningen är målstyrd. Det betyder att målet all mat ska vara säker att
äta är det som ska uppnås. Hur du gör för att uppnå det målet är upp till dig som företagare att bestämma. Lösningarna kan se olika ut hos olika typer av verksamheter.
Det finns branschriktlinjer du kan använda som vägledning. I
dessa har branscherna själva tagit fram stöd och råd för hur man kan göra för
att hantera maten på ett säkert sätt.
Du kan läsa mer om och hitta de nationella branschriktlinjerna på vår
webbplats. Det finns till exempel branschriktlinjer för butiker, restauranger och servicehandeln.
Lycka till med din verksamhet!