Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Fisk i norrlands inland, norrlands älvar och Östersjön

Är det farligt att äta insjöfisk i form av röding/öring/harr/abborre som är fiskade i Norrlands inland, Jokkmokk, när man är gravid? Tänker inte att det är samma föroreningar där som i övriga insjöar i Sverige.

Kommentarer

 • Hej!

  Röding, öring och harr som är fiskade i insjöar i Norrlands inland går bra att äta även när man är gravid. (Som en extra försiktighetsåtgärd är det bra att kontrollera med kommun och länsstyrelse om det skulle finnas några lokala miljöföroreningar och därmed lokala rekommendationer.)

  Försiktig med abborre
  Abborre bör man alltid vara försiktig med, då den ofta innehåller höga halter av kvicksilver. Gravida kan äta abborre 2-3 gånger per år, inte mer.

  All odlad fisk ok
  Det är också bra att veta att all odlad fisk går bra att äta när man är gravid. Odlad fisk får kontrollerat foder och har därför låga halter av miljögifter.

  Till Östersjön räknas också norrlandsälvarna
  Vildfångad lax och öring från Östersjön ska man som gravid endast äta 2-3 gånger per år. Med Östersjön menar vi hela Östersjöområdet, vilket inkluderar norrlandsälvarna. Det betyder att man också ska vara försiktig med till exempel lax och öring som är fångad i älvarna och som vandrat upp från Östersjön.

  Ovanstående finns beskrivet i våra kostråd för gravida.
  Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.