Fisk i norrlands inland, norrlands älvar och Östersjön
Är det farligt att äta insjöfisk i form av röding/öring/harr/abborre som är fiskade i Norrlands inland, Jokkmokk, när man är gravid? Tänker inte att det är samma föroreningar där som i övriga insjöar i Sverige.
Följ inlägget
5
följare
Röding, öring och harr som är fiskade i insjöar i Norrlands inland går bra att äta även när man är gravid. (Som en extra försiktighetsåtgärd är det bra att kontrollera med kommun och länsstyrelse om det skulle finnas några lokala miljöföroreningar och därmed lokala rekommendationer.)
Försiktig med abborre
Abborre bör man alltid vara försiktig med, då den ofta innehåller höga halter av kvicksilver. Gravida kan äta abborre 2-3 gånger per år, inte mer.
All odlad fisk ok
Det är också bra att veta att all odlad fisk går bra att äta när man är gravid. Odlad fisk får kontrollerat foder och har därför låga halter av miljögifter.
Till Östersjön räknas också norrlandsälvarna
Vildfångad lax och öring från Östersjön ska man som gravid endast äta 2-3 gånger per år. Med Östersjön menar vi hela Östersjöområdet, vilket inkluderar norrlandsälvarna. Det betyder att man också ska vara försiktig med till exempel lax och öring som är fångad i älvarna och som vandrat upp från Östersjön.
Ovanstående finns beskrivet i våra kostråd för gravida.
Känns tveksamt - vi går ju i oss tillräckligt av tungmetaller bara av att andas .... ?
Fisk innehåller en mängd näringsämnen som är svåra att få i sig tillräckligt av genom att äta andra livsmedel. Det vi på Livsmedelsverket gör när vi tar fram kostråd om till exempel fisk är att väga nytta mot risk. Om man följer våra kostråd om fisk får man i sig de nyttiga ämnena utan att få i sig för mycket av oönskade ämnen som kvicksilver och dioxin/PCB.
Det stämmer som du skriver att kvicksilver till viss del lagras in i kroppen. Däremot så lämnar kvicksilvret kroppen igen efter några månader, till skillnad från de miljögifter som kan finnas i lax och öring i Östersjön som stannar kvar i kroppen i princip hela livet.
Du hittar alla våra råd om fisk via vår webbsida Fisk och skaldjur - råd.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Är det skillnad på abborre från innerskärgården eller om man fått den i båthamn för fritidsbåtar.
Kostråden om abborre gäller arten som helhet oavsett fångstområde. Så nej, det blir ingen skillnad för alternativen du nämnde.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Går det bra att äta vildfångad öring eller röding från insjöarna i Jämtland, Åre när man är gravid?
Stort Tack!
Sofie
Din fråga får samma svar som det översta svaret i tråden: Röding, öring och harr som är fiskade i insjöar i Jämtland går bra att äta även när man är gravid. Som en extra försiktighetsåtgärd är det bra att kontrollera med kommun och länsstyrelse om det skulle finnas några lokala miljöföroreningar och därmed lokala rekommendationer.
Vänliga hälsningar
Vänliga hälsningar
I Östersjön inklusive Bottenviken är det lax, öring och sill/strömming som ingår i kostråden på grund av halterna av dioxin/PCB i Östersjön. Sen finns det fiskarter som man inte bör äta för mycket av eftersom de kan innehålla kvicksilver, då är det arten och inte fiskevattnet som har betydelse.
Harr omfattas inte av några av våra särskilda råd om fisk för gravida utan kan ätas inom ramen för våra allmänna råd om fisk: ät fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan, variera mellan magra och feta sorter och välj gärna miljömärkt.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Mvh
Det stämmer bra att rekommendationerna bara gäller sik från Vänern och Vättern. Sik från Östersjön går bra att äta inom ramen för våra allmänna råd om fisk och skaldjur: ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, variera mellan magra och feta sorter och välj miljömärkt.
Välkommen igen om du har fler frågor!