Ingefära när man är gravid

Går det bra att äta ingefära när man är gravid?

Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  ingefära går bra att äta i normala mängder, det vill säga i de mängder som anges i recept för att krydda maträtter och bakverk. Doser som är mycket högre än normal livsmedelsanvändning bör undvikas när man är gravid, eftersom ingefära kan bidra till en ökad sammandragning av livmodermuskulaturen.

  Djurstudier

  Traditionellt sett har ingefära rykte om sig att kunna orsaka missfall. Det finns inga belägg för det i vetenskaplig litteratur, men i djurstudier har man sett en påverkan på livmodermuskulaturen vid stora intag.

  Tillräcklig kunskap saknas

  Hur stor mängd ingefära som kan innebära en eventuell risk vid graviditet går inte att säga med säkerhet. Det beror på att det saknas tillförlitliga undersökningar, och på att de biologiskt aktiva ämnena kan variera mellan olika plantor och under olika växtstadier.

  På vår webb finns råd för gravida.

  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )
 • Hej,
  Många recept innehåller flera matskedar färsk ingefära (däribland recept på livsmedelsverkets hemsida). Räknas detta som normala mängder?

  Sofie
 • Hej och tack för frågan.

  Recepten gäller för flera portioner så det kan mycket väl vara normala mängder.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Är det skadligt (vid graviditet) att dagligen dricka ingefärste för att lindra halsbränna?
  Anna
 • Hej,
  tack för frågan.

  Det skulle kunna vara skadligt att dricka ingefärste regelbundet när man är gravid. Det finns inte tillräckligt med kunskap för att säga om det är säkert eller inte, därför bör man som gravid inte göra det.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej,
  Jag har druckit äpplejuice med mynta och ingefära, tänkte inte på att ingefära inte är bra. Är det en för hög dos när det är en smaksättning i juice eller bör det gå bra någon enstaka gång?
  Rebecka
 • Hej,
  tack för frågan.

  Det låter inte som det är mycket i, utan snarast som en krydda i juicen. I så fall är det ok.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Jag glömde helt bort och åt syltad ingefära till min sushi. Flera skivor. Är i vecka 14. Bör jag vara orolig? 🙁
  Sofie
 • Hej, tack för frågan.
  Du behöver inte vara orolig. Man kan även som gravid äta skivor av ingefära till sin sushi.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej
  Jag använder små bitar av ingefära som substitut för snus. Jag har en bit liggande under läppen nästan hela dagen. Är det farligt?? Mvh/ Camilla
  Camilla
 • Hej Camilla och tack för din fråga!

  Vi har inget specifikt svar på den frågan utan du får försöka räkna ut hur mycket ingefära du använder totalt per dag (inklusive om du även använder ingefära i maten). Är det inte mer än någon matsked per dag så borde det kunna motsvara vad du skulle kunna använda i maten.

  Vänliga hälsningar
  Vendela
 • Har fått en låsning på Renée voltaires ingefärsgodis, får man äta det eller är det som ”rå” ingefära
  Nadja
 • Hej Nadja och tack för din fråga!

  När jag söker efter ingrediensförteckningen på ingefärsgodiset med mangosmak så listas de såhär: Ingredienser: rörsocker, tapiokastärkelse (stärkelse från kassavaroten), ingefära, mangoarom.

  Ingredienser listas efter hur mycket det finns i produkten. Ingefära kommer på tredje plats. Enligt tabellen med näringsinnehåll så består produkten av 77 procent socker. Det borde alltså inte vara jättemycket ingefära i godiset. Däremot är det som sagt nästan bara socker så försök att inte äta så mycket utan se till att få i dig näring också.

  Vänliga hälsningar
  Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.