Räknas charkvaror av till exempel kyckling som rött kött?
Livsmedelsverket har ett råd om att äta mindre rött kött och chark, högst 500 g/person och vecka. Hur ska man se på chark som inte är tillverkat av rött kött, utan av till exempel kyckling eller kalkon? Bör det inkluderas i dessa 500 g även om det inte är rött kött?
Följ inlägget
0
följare
Vårt råd om att begränsa intaget av charkprodukter omfattar även kött från fågel (till exempel kalkon, kyckling) som på något sätt har konserverats, exempelvis genom rökning, torkning eller saltning. Livsmedelverket har valt att följa samma definition som WCRF (World Cancer Research Fund International) gällande detta.
Vad menas med rött kött?
Observera att med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Däremot räknas inte kött från fågel som kyckling och kalkon som rött kött.
Troligen flera samverkande faktorer
Man vet ännu inte vad det är i rött kött och chark som ligger bakom den ökade risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Det är troligen flera faktorer som samverkar. Det som diskuteras är bland annat så kallat hemjärn (den form av järn som finns i kött), fett, nitrit, nitrosaminer, salt och virus.
Tydlig koppling
Även om orsaken är oklar är det ingen tvekan om att det finns en tydlig koppling mellan rött kött och chark, och risken att drabbas av denna cancerform. I de studier som har gjorts har man tagit hänsyn till andra faktorer som kan öka risken för cancer, som rökning, alkohol, övervikt och låg grönsakskonsumtion, och ändå sett ett tydligt samband mellan rött kött, chark och cancer i tjock- och ändtarmen. Chark bedöms öka risken mer än rött kött.
Läs gärna mer på vår webbplats om Kött och chark - råd.