Till senaste kommentaren

Import samt försäljning av tillskott

Hej! Jag undrar vilka regler som gäller vid import och försäljning av tillskott, som vitaminer och probiotika, som är producerad och godkänd i Polen. Krävs det en speciell märkning & innehållsförteckning på svenska?
Merve

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga.

  Läkemedelslagstiftningen är inte densamma inom EU. Därför kan produkter som säljs som kosttillskott i en stat komma att betraktas som läkemedel i Sverige.

  Vad är kosttillskott?
  Kosttillskott är koncentrerade källor av näringsämnen eller andra ämnen med näringsmässig eller fysiologisk verkan som är tänkta att komplettera vanlig mat. Hur kosttillskott definieras, samt mer information hittar du på vår webbplats - Kosttillskott för företagare Där kan du läsa om det mesta som rör handel med kosttillskott, inklusive import och handel inom EU med kosttillskott.

  Branschriktlinje för kosttillskott
  Branschen Svensk Egenvård har skrivit en riktlinje som kan vara till stor hjälp. Det är en slags vägledning för den som tillverkar eller handlar med kosttillskott och är framtagen av branschen själv. Den heter Kosttillskott och du finner den i vår lista över Branschriktlinjer.

  Vilka ämnen får finnas i kosttillskott?
  Det finns inte någon fullständig lista på vilka ämnen som får finnas i kosttillskott. Den som säljer produkten måste själva kunna visa att ämnet är säkert, inte klassas som läkemedel, narkotika, nytt livsmedel eller hälsofarlig vara.

  Endast de vitaminer och mineraler som listas i kosttillskottsdirektivet 2002/46/EG får användas i kosttillskott.

  Är det ett kosttillskott eller ett läkemedel?
  Ämnen som är läkemedelsklassade får inte säljas som kosttillskott. Vissa ämnen kan dessutom klassas som läkemedel i ett land men säljs som kosttillskott i ett annat.

  Läkemedelsverket har en sida som hjälper dig ta reda på om produkten är ett läkemedel eller inte.

  Nya Livsmedel
  Mat som inte ätits i stor utsträckning inom EU före 1997 ses som nya livsmedel. Alla nya livsmedel måste säkerhetsgranskas och godkännas innan de får säljas inom EU. Det är företagen som ansvarar för att ta fram säkerhetsdokumentationen, eller att visa att livsmedlet har ätits före 1997 i EU. Läs om nya livsmedel på vår webbplats.

  Registrera verksamheten hos kommunen
  När du ska starta en ny verksamhet med försäljning av kosttillskott eller livsmedel så behöver du registrera den hos kommunen. Kommunen blir då din kontrollmyndighet. En anmälan om registrering ska göras senast två veckor innan verksamheten startar. Du kan läsa mer på vår webbplats - Starta företag

  Handel inom EU
  Läs på vår webbplats om vad som gäller vid handel inom EU, Importera, exportera och handla inom EU (livsmedelsverket.se)


  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.