Till senaste kommentaren

Import av honung från Ukraina, vad krävs?

Hej
Jag vill importera honung, pollen och vax från Ukraina. Jag undrar om jag kan göra det och i så fall vad är avgiften?
Den andra frågan vilka papper behövs det för att kunna importera honung, pollen och vax från Ukraina?

Kommentarer

 • Hej!

  Se information om Import av honung och andra biodlingsprodukter på Livsmedelsverkets webbplats. Ukraina är godkänt land för export av honung till EU enligt beslut 2011/163/EU.

  Honung behöver föranmälas
  Du måste föranmäla honungs- och biodlingsprodukter till gränskontrollen.
  Honung är ett animaliskt livsmedel. Läs information om animaliska livsmedel, bland annat om föranmälan och avgifter på Livsmedelsverkets webbplats.

  Importguide och allmän information
  För dig som ska börja importera livsmedel till Sverige kan det vara bra att läsa broschyren ”Importera färdigförpackade livsmedel” för att få en överblick över vad man bör tänka på.

  För att sedan mer i detalj ta reda på vad som gäller för import så kan du använda dig av den importguide som är en samlad information om import från Livsmedelsverket, Tullverket och Jordbruksverket. Med Importguiden kan du steg för steg navigera dig fram till den kunskap och information som är användbar för just dig.

  Registrera livsmedelsanläggningen hos kommunen
  Om du inte redan är registrerad som livsmedelsföretag så behöver du även kontakta livsmedelskontrollen i den kommun där du har din importverksamhet för att registrera dig som livsmedelsföretag. Kommunen är kontrollmyndighet, som också kan svara på frågor och kontrollerar bland annat att märkningen uppfyller kraven i EU-lagstiftningen.

  Här finns information om vad du ska tänka på när man startar och driver ett livsmedelsföretag.

  Med vänlig hälsning
  Susanne TB
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.