Till senaste kommentaren

Vad är metabolt syndrom och hur minskar jag risken för det?

Hej !
Vilka livsmedel skall jag i första hand utesluta för att inte riskera att få det metabola syndromet, som tycks drabba fler och fler ?
Livsmedelsverket

Kommentarer

  • Hej,
    För att en sjukdomsbild ska räknas som metabolt syndrom behöver vissa kriterier uppnås. Dels behöver hälso- och sjukvården konstatera diabetes eller försämrat insulinsvar (insulinresistens), dels ska, enligt Vårdguiden 1177, något av följande ingå i sjukdomsbilden: högt blodtryck, förhöjda blodfetter, fetma, bukfetma eller njurpåverkan

    Minska risken, följ Livsmedelsverkets kostråd
    För att undvika att få metabolt syndrom är det korta svaret att du bör äta enligt de svenska kostråden. Kostråden är framtagna för att minska risken för att insjukna i just de sjukdomar som ingår i det metabola syndromet. Se mer i broschyren om hur just du kan Hitta ditt sätt att äta mer hälsosamt.

    Hälsosamma matvanor
    Magra mejeriprodukter tillsammans med en stor andel frukt och grönt förknippas med lägre risk för flera olika kroniska sjukdomar. Och det verkar som om de bidrar till att minska risken för just metabolt syndrom.

    Man bör undvika sötade drycker som kan öka risken för sjukdom som diabetes.

    I övrigt har man sett att mer grönsaker och frukt, nyttiga oljor som raps- och olivolja, frön och nötter samt fullkorn (från exempelvis bröd, flingor, havregryn) har skyddande effekt mot metabolt syndrom.

    Motion och minskat stillasittande
    Det är också viktigt att röra på sig

    Med vänlig hälsning
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • Hej.

    Hur reagerar kroppen på ökad andel frukt vid diabetes?

    Magra mejeriprodukter rekommenderas, hur resonerar ni kring att en del människor menar att äta oraffinerad lchf hjälper dem att må bättre och låter dem minska på sitt medicinintag vid diagnostiserad diabetes?

    Hur skyddar det med flingor och bröd av fullkorn vid diabetes?
    Jonny
  • Hej Jonny!

    Kost i samband med särskilda sjukdomar, till diabetes, ligger utanför Livsmedelsverkets ansvarsområde. Den statliga myndighet som jobbar med dessa frågor är Socialstyrelsen och det är personal inom hälso- och sjukvård som står för rådgivning till patienter.

    Statens Beredning för medicinsk utvärdering gjorde för några år sedan en sammanställning av kunskapsläget om mat vid diabetes: Bra mat vid diabetes – evidensläget idag (sbu.se).

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.