Till senaste kommentaren

Hur tänka gällande kött vid graviditet?

Hej! Jag blir inte riktigt klok på det här med Listeria och Toxoplasma vid graviditet och nu tänker jag på kött. Det står att Listeria överlever frysning med dör vid ordentlig upphettning. Under Toxoplasma rubriken ger ni tips på att frysa in köttbiten i minst 3 dagar och så kan man då äta en köttbit exempelvis ”medium rare”. Men om jag gör detta - har jag inte risken att få Listeria? Tacksam för att få detta lite klarare så jag vet om jag vågar njuta av en god köttbit här hemma i framtiden

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Jag kan förstå att det är lite knepigt att förstå hur man kan bemästra dessa mikrober, men jag ska försöka förklara.

  Listeria kommer från omgivningen
  Listeria är en så kallad omgivningsbakterie. Den kan förorena livsmedel från den omgivande miljön, till exempel tillverkningsutrustning eller lokaler där livsmedel tillverkas. Om vi tar ditt exempel med kött så skulle det kunna förorenas under slakt och styckning med små mängder listeria. Föroreningen finns då på köttets yta. När du steker köttet till "medium rare" blir köttytan tillräckligt het för att ta död på listeria.

  Listeria är inte något större problem i färskt kött. Det beror främst på att det äts upphettat, men också på att listeria inte hinner föröka sig till skadliga nivåer under den förhållandevis korta hållbarhetstiden.

  Strikt lagstiftning om listeria
  Livsmedelstillverkare är ytterst ansvariga för att deras produkter inte ska göra någon sjuk. Alla företag som tillverkar livsmedel i vilka listeria kan vara ett problem måste dessutom följa den strikta lagstiftningen som finns om listeria. Det finns till exempel gränsvärden för bakterien och tillverkarna måste också ha rutiner för att minimera förekomsten av bakterien i tillverkningslokalerna och därigenom också i de livsmedel som tillverkas.

  Lagstiftning och kontroll bidrar till att förekomsten av listeria i maten är låg, men trots det händer det att människor blir sjuka. Det är lyckligtvis nog inte vanligt. För att ytterligare minska risken att bli sjuk av listeria till ett minimum har Livsmedelsverket råd om listeria till gravida och immunsvaga personer.

  Toxoplasma finns inuti muskeln
  Toxoplasma är en encellig parasit som behöver flera värddjur för att fullfölja sin livscykel. Den kan finnas i flera arter av varmblodiga djur.

  Djur som vi äter, till exempel får, gris, nöt, fjäderfä, get, vildsvin och hjortdjur kan få i sig parasitägg från miljön när de betar. Dessa parasitägg utvecklas vidare inuti djuret och bildar så småningom så kallade vävnadscystor i djurens muskler.

  Till skillnad från listeria kan toxoplasma alltså finnas inuti köttet. Det är därför människor kan smittas om de äter ofryst och otillräckligt upphettat kött som innehåller vävnadscystor av toxoplasma.


  Hoppas att detta har gett dig en klarare bild om skillnaden mellan listeria och toxoplasma.

  Med vänlig hälsning


  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.