Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Om kycklingen har förvarats kallt så är det med lukt och syn som du avgör hur länge som kycklingen går att äta. Kyckling är tacksamt på det sättet att den luktar väldigt illa när den inte längre är ätbar.
Förskämningsbakterier begränsar hållbarheten
Kyckling är känt för att kunna innehålla sjukdomsframkallande bakterier som Campylobacter. Dessa finns på kycklingen redan när den lämnar slakteriet. Det som dock är avgörande för om kycklingen är ätbar eller inte är hur mycket som förskämmande, ej sjukdomsframkallande bakterier har förökat sig. När dessa förskämningsbakterier förökar sig på kycklingen bildas illaluktande och illasmakande ämnen och gör att den ser oaptitlig ut.
Andra saker som påverkar hållbarheten
Tyvärr går det inte att säga exakt hur länge en upptinad kyckling håller i kylen eftersom hållbarheten beror på flera saker:
- Tidpunkt under hållbarhetstiden: Hur var kycklingens skick innan den frystes in? Om den nyförpackad håller den längre än om den var eller nära utgångsdatum.
- Upptining: Hur tinade du kycklingen? Vid upptining i kyl hinner inte bakterierna föröka sig lika mycket som om kycklingen får tina i rumstemperatur.
- Förvaringstemperatur: Kylskåptemperaturen är mycket viktig för hållbarheten. Livsmedelsverket rekommenderar 4 grader vid kylförvaring eftersom maten håller sig fräsch ungefär dubbelt så länge vid denna temperatur jämfört med vid 8 grader.
SammanfattningsvisOm du har förvarat kycklingen i kyla så kan du äta den tills dess att den börjar lukta illa eller se oaptitlig ut. Kycklingen håller längre om du har kallt i kylskåpet, gärna 4 grader. Oavsett om den är helt färsk eller är några dagar gammal så ska du vid hantering av kyckling i köket alltid vara noga med kökshygienen och genomsteka den ordentligt.
Med vänlig hälsning