Till senaste kommentaren

Hur länge håller tinad kyckling i kylskåpet?

Vi tog upp fryst kyckling för ca två dagar sedan och funderar nu på om vi kan äta den. Vad gäller?

Kommentarer

 • Hej
  Om kycklingen har förvarats kallt så är det med lukt och syn som du avgör hur länge som kycklingen går att äta. Kyckling är tacksamt på det sättet att den luktar väldigt illa när den inte längre är ätbar.

  Förskämningsbakterier begränsar hållbarheten
  Kyckling är känt för att kunna innehålla sjukdomsframkallande bakterier som Campylobacter. Dessa finns på kycklingen redan när den lämnar slakteriet. Det som dock är avgörande för om kycklingen är ätbar eller inte är hur mycket som förskämmande, ej sjukdomsframkallande bakterier har förökat sig. När dessa förskämningsbakterier förökar sig på kycklingen bildas illaluktande och illasmakande ämnen och gör att den ser oaptitlig ut.

  Andra saker som påverkar hållbarheten
  Tyvärr går det inte att säga exakt hur länge en upptinad kyckling håller i kylen eftersom hållbarheten beror på flera saker:
  1. Tidpunkt under hållbarhetstiden: Hur var kycklingens skick innan den frystes in? Om den nyförpackad håller den längre än om den var eller nära utgångsdatum.
  2. Upptining: Hur tinade du kycklingen? Vid upptining i kyl hinner inte bakterierna föröka sig lika mycket som om kycklingen får tina i rumstemperatur.
  3. Förvaringstemperatur: Kylskåptemperaturen är mycket viktig för hållbarheten. Livsmedelsverket rekommenderar 4 grader vid kylförvaring eftersom maten håller sig fräsch ungefär dubbelt så länge vid denna temperatur jämfört med vid 8 grader.
  Sammanfattningsvis
  Om du har förvarat kycklingen i kyla så kan du äta den tills dess att den börjar lukta illa eller se oaptitlig ut. Kycklingen håller längre om du har kallt i kylskåpet, gärna 4 grader. Oavsett om den är helt färsk eller är några dagar gammal så ska du vid hantering av kyckling i köket alltid vara noga med kökshygienen och genomsteka den ordentligt.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.