Hirs - kaloriinnehåll

Hej!

Jag har lagt märke till att ni anger kaloriinnehållet i hel hirs till 352 kcal, vilket även förpackningen på den hirs som jag har köpt säger, medan ni anger att kokt hirs har 77 kcal. Kan det verkligen stämma? Var tar de andra 275 kalorierna vägen?

Kommentarer

 • Hej Erik!

  I vår livsmedelsdatabas anges näringsvärdena per 100 gram ätlig del, både för torrvara och för tillagad vara.

  Exempel hirs:
  När du tillagar hirs så tillsätter du vatten och eventuellt salt. Det är viktigt att tänka på att både vikt och volym ökar under tillagning. När du jämför okokt råvara med tillagad råvara så måste du, när du vill jämföra energi- och näringsinnehållet per 100 gram, justera för hur mycket vatten som tagits upp under tillagning. (Energin försvinner inte utan du måste justera för viktförändringen).

  Uppgifterna om näringsinnehåll i kokt hirs i vår livsmedelsdatabas har beräknats med hjälp av en vattenfaktor. Nedan finns ett lite förenklat räkneexempel som jag hoppas förklarar förhållandet.

  Om du kokar 100 gram hirs (325 kcal) och vi antar att det motsvarar lite drygt 400 gram kokt hirs (325 kcal).


  Uträknat per 100 gram kokt hirs så blir siffran 81 kcal. Om du räknar energiinnehållet på hela mängden kokt hirs (= 400 gram) så blir energiinnehållet (81 *4 = 325) kcal för hela portionen hirs du kokat. Det är inte alldeles enkelt att själv räkna ut ett exakt värde då man inte känner till viktförändringen. Hur många gram kokt hirs man får påverkas av flera faktorer som hur mycket vatten man tillsatt, koktid med mera.


  På vår webb finns lite ytterligare information om hur näringsinnehåll beräknas, se sidan Om livsmedelsdatabasen.


  Elisabet
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.