Till senaste kommentaren

Allergi mot hassel- och jordnötter, vilka produkter ska uteslutas?

Hej! Vi har just fått veta att vår sons (snart 3 år) blodprover visar allergi mot hassel- & jordnötter.

Vad ska vi utesluta? Produkter som innehåller ”Spår av nötter”? Idominsalva som innehåller jordnötsolja? Andra nötter? Pesto, som kan innehålla pistagenötter?

Är det farligt om han tar på en nöt och slickar sedan på fingret? Än så länge har han inte visat besvär med andningen när han fått i sig nötter, men kan det utvecklas och göra att han blir känsligare? Luftburet?

Blev många frågor, men tacksam för svar! Med vänliga hälsningar Matilda 

Kommentarer

 • Hej
  Om ert barn har fått en allergidiagnos ska han undvika att äta det som framkallar allergin. Jag bifogar länken till Livsmedelsverkets webbsida om allergi och överkänslighet.

  Behöver inte undvika annat utan konstaterad allergi
  I ert fall är det jordnöt och hasselnöt som han ska undvika eftersom det är konstaterat. Det framgår inte av brevet om er son hade antikroppar mot andra livsmedel också, och även har reagerat mot dessa? Om inte, behöver han inte undvika andra nötter.

  Här kan du läsa mer om jordnötsallergi och nötallergi.

  Läs alltid ingrediensförteckningen
  Pesto innehåller normalt inte jordnötter eller hasselnötter, men för säkerhets skull bör ni alltid läsa ingrediensförteckningen. Jordnötter och hasselnötter är särskilt vanliga i allergisammanhang och det måste alltid tydligt framgå om dessa livsmedel ingår i en produkt. Via denna länk kan du läsa mer om Allergimärkning.

  Känsligheten varierar väldigt mycket 
  Det går tyvärr inte att svara på din fråga om er son reagerar efter att han tar på en nöt och sen slickar sig om fingret. Det beror på att det är en väldigt stor variation i hur olika allergiska personer reagerar. En del personer reagerar på mycket små mängder av ett allergen medan andra behöver få i sig större mängder för att framkalla en allergisk reaktion. Hur pass känslig er son är kan eventuellt sjukvården utreda.

  "Kan innehålla spår av...."
  Livsmedelsverkets råd är att allergiker även kan behöva undvika produkter som är märkta "Kan innehålla spår av...". En del allergiska personer är så pass känsliga att de inte kan äta livsmedel som har varit i direktkontakt med det de inte tål. Det kan också vara så att en produkt förorenas av exempelvis jordnötter eller hasselnötter vid tillverkningen. Det kan ske trots att företaget är skyldigt att ha förebyggande rutiner.

  Livsmedelsverket har i en Nordisk kartläggning  hittat höga halter jordnöt, respektive hasselnöt i produkter som är märkta "Kan innehålla spår av jordnöt" eller hasselnöt. Det var särskilt vanligt i choklad- och bageriprodukter.

  Enbart livsmedelallergi
  Livsmedelsverket kan tyvärr inte svara på specifika frågor om allergi mot annat än livsmedel. Om du har frågor om läkemedel kan du kontakta Läkemedelsverkets frågeforum.

  Du är välkommen att kontakta oss igen om du har fler frågor.

  Med vänlig hälsning

  Åsa R
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.