Till senaste kommentaren

Hälsopåverkan av allanblackia fett/olja

Hejsan!
Jag undrar hur allanblackia olja/fett påverkar oss hälsomässigt t ex i jämförelse med palmoljans effekter? T ex har Flora bytt ut palmolja mot allanblackia i någon produkt och jag skulle vilja veta om detta är bättre?

Tack på förhand!
/Johanna

Kommentarer

 • Hej Johanna!

  I vår livsmedelsdatabas har vi uppgifter om näringsinnehållet i palmolja och över 2000 andra livsmedel. Allanblackia har vi dock inga uppgifter om i databasen. Enligt uppgifter från EU-kommissionens officiella tidning består allanblackia huvudsakligen av stearinsyra och oljesyra. Ungefär hälften av fettet är mättat, vilket är jämförbart med palmolja. Läs gärna mer om olika sorters fett och deras påverkan på hälsan på Livsmedelsverkets webbplats.

  Som du kanske känner till kan det bildas skadliga ämnen i samband med produktion av oljor när oljorna renas vid hög temperatur. Dessa ämnen är särskilt höga i palmolja. Hur halterna är i allanblackia har vi inga uppgifter om, men eftersom allanblackia utvinns under tryck vid 50 grader, vilket är en relativt låg temperatur, bör risken för att skadliga ämnen bildas vara förhållandevis liten. Vi har inte heller några uppgifter om miljöpåverkan av allanblackia.

  Livsmedelsverkets råd om matfetter är att välja Nyckelhålsmärkta smörgåsfetter. De har en bra blandning av fettsyror och har även krav på begränsat innehåll av salt.

  Vänliga hälsningar Åsa
  Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.