Hållbarhet för varor i frysen

Hur länge håller sig fisk, kött, grönsaker, svamp och bär i frysen?
Blir maten farlig att äta när den legat i frysen under ett par år?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!

    Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer. När maten fryser rör sig molekyler långsamt, vilket leder till att mikroorganismer inte orkar föröka sig. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur länge som helst i frysen utan att den blir farligt att äta. Det gäller även för livsmedel som är tillagade.

    Försämring av kvaliteten vid lång tids förvaring

    Hållbarheten begränsas dock av olika kvalitetsmässiga försämringar. Generellt håller mat med lite fett längre än mat med mycket fett. Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Det beror på att enzymatiska aktiviteter inte helt avtar i fryst tillstånd. Vissa enzymer är specialiserade på att bryta ner fettmolekyler i mindre beståndsdelar och när de gör det bildas oangenäma lukter och smaker.

    Täta förpackningar är bäst

    Bär, grönsaker och bröd kan bli torrt samt få sämre färg och konsistens vid en lång frysförvaring. Om grönsakerna, bären och brödet förpackas i täta påsar eller förpackningar innan de fryses in så håller de längre.

    Här kan du läsa på vår webb om förvaring av mat.

    Faktagranskad januari 2020
    Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.