Hållbarhet för varor i frysen
Hur länge håller sig fisk, kött, grönsaker, svamp och bär i frysen?
Blir maten farlig att äta när den legat i frysen under ett par år?
Följ inlägget
0
följare
Hej!
Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer. När maten fryser rör sig molekyler långsamt, vilket leder till att mikroorganismer inte orkar föröka sig. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur länge som helst i frysen utan att den blir farligt att äta. Det gäller även för livsmedel som är tillagade.
Försämring av kvaliteten vid lång tids förvaringHållbarheten begränsas dock av olika kvalitetsmässiga försämringar. Generellt håller mat med lite fett längre än mat med mycket fett. Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Det beror på att enzymatiska aktiviteter inte helt avtar i fryst tillstånd. Vissa enzymer är specialiserade på att bryta ner fettmolekyler i mindre beståndsdelar och när de gör det bildas oangenäma lukter och smaker.
Täta förpackningar är bästBär, grönsaker och bröd kan bli torrt samt få sämre färg och konsistens vid en lång frysförvaring. Om grönsakerna, bären och brödet förpackas i täta påsar eller förpackningar innan de fryses in så håller de längre.
Här kan du läsa på vår webb om förvaring av mat.Faktagranskad januari 2020
tack för frågan.
Det blir inte farliga att äta även om du har dem i frysen länge, flera år. Däremot blir konsistensen inte bra då man fryser in dem råa, utan förvällning.
För att behålla smak och konsistens är det bästa att förvälla svampen innan infrysning.
Vänliga hälsningar
Tack för frågan.
I frysen håller bär, frukter och grönsaker ett år eller mer. Eftersom bakterier inte kan växa i frysen blir gammal mat inte farlig, däremot kan den torka ut och så småningom tappa i smak och konsistens. Efter flera års förvaring är det troligt att de just tappat sin kvalité.
Vänligen,
Jo då, samma svar gäller även för köttfärsen. Den kan förlora i kvalité men blir inte farlig att äta.
Vänligen,
Abborre räknas som en mager fisk. Därför håller den längre än exempelvis lax. Den kan fortfarande vara okej. Prova att tina och tillaga den. Om den smakar och luktar som den ska går den bra att äta.
Med vänlig hälsning
Om det är lax du själv fryser in så är lagringstiden mellan 3-6 månader för lax. Det är svårt att säga en exakt tid då det beror på flera faktorer, exempelvis fetthalt på fisken, frystemperatur och infrysningstid. Man får helt enkelt smaka, titta och lukta.
Om du köper den färdiginfryst så är det datummärkningen som gäller och den kan vara mycket längre. Det beror på att man kan använda olika metoder vid produktionen/infrysningen, som det vanliga hushållet inte har tillgång till. Därför kan hållbarhetstiden bli betydligt längre.
Vänligen,
Har köttkorv i frysen ifrån april 2020, är denna okej att äta???
Jag har mycket svårt att tänka mig att det skulle vara något fel på din köttkorv. Fyra månader - fem månader för en korv i frysen är en förhållandevis kort tid. Jag föreslår att du tinar upp den och testar. Ser den ok ut samt luktar och smakar bra kan du äta den.
Mat blir inte farlig när den förvaras i frysen. Det "värsta" som kan hända är att den får sämre kvalitet i form av lukt, smak och textur. Vad som då är acceptabelt avgör du själv.
Med vänlig hälsning
Med vänlig hälsning, Anna
tack för din fråga.
Svaret vi kan ge finns i det första svaret i denna tråd.
Feta livsmedel håller sig ett halvår, eller mer. De blir inte skadliga att äta efter det, så man kan äta dem så länge de smakar bra.
Välkommen igen!
tack för frågan.
Det som gäller är att maten, även falukorv, inte blir farlig för hälsan även om man har den väldigt länge i frysen.
Fett härsknar efter hand och det blir smakförändringar, men alltså inte hälsofarligt.
Företagen vill ju självklart att deras produkter ska smaka bra och ur smaksynpunkt är det företagen som "vet bäst".
Vänliga hälsningar
tack för frågorna.
Ja, våra råd gäller även tillagad mat. Tillagad mat blir inte heller hälsofarlig, även om man har den länge i frysen. Så länge den smakar bra, går det bra att äta den.
Varor kan ta smak av varandra i frysen. Är den en kraftig och väl försluten förpackningen borde det inte märkas, men i annat fall tar mat lätt smak.
Välkomna igen!
Här en undran . Frös ned bacon och kyckling 15 mars p.g a Coronan ! Festen blev inställd. Samtidigt fick den till rätten hörande ´såsen´ , som består av grädde till största delen, gå samma ´öde´till mötes. Nu tänker vi bjuda på rätten ,ganska precis 6 mån senare . Är det troligt att den är helt OK ? Jag vill inte provsmaka eftersom båda är kryddade/smaksatta och därför svårbedömda.
Vänligen Gunnel
Ja, det är mycket troligt att såsen fortfarande går bra att äta.
När mat förvaras i frysen sker ingen tillväxt av mikroorganismer. Därför kan du vara trygg med att mat i frysen mat varken blir skämd eller farlig med tiden. Möjligen kan den försämras kvalitetsmässigt på grund av uttorkning, härskning med mera. Vad som då är ok eller inte, avgör du själv.
Med vänlig hälsning
Hälsningar Annika A
tack för frågorna.
Svaren finns i början av tråden.
Vänliga hälsningar
Nej, jag tycker inte du ska slänga dem utan att först prova att tillaga dem. De kan mycket väl vara fullt ätliga fortfarande.
Svamp håller sig länge i frysen eftersom de innehåller så lite fett. Om de ser lite torkade ut suger de snabbt upp vätska när du rör ner dem i en sås, stuvning, soppa eller dylikt.
Med vänlig hälsning
Jag undrar om man äta fryst Findus torskfilé som har bäst före datum 07/2020 eller måste jag slänga den?
Ja det går bra att frysa in efter tillagning.
När du tillagar fisken får du en maträtt som inte kan jämföras med den ursprungliga fiskråvaran. Man skulle kunna säga att du börjar från noll igen. Därför går det utmärkt att frysa in fiskrätten.
Med vänlig hälsning
jag hänvisar till det första svaret i denna tråd. Läs gärna där.
Det korta svaret är att maten inte blir skadlig för hälsan, även om den förvaras lång tid i frysen.
Vänliga hälsningar
tack för frågan.
Ja, det borde gå bra. Jag utgår från att du enbart har matvaror i frysen.
Vänliga hälsningar
tack för frågan.
Ja, så länge den smakar bra går den också bra att äta. Maten blir inte farlig för hälsan även om den legat länge i frysen.
Vänliga hälsningar
Jag undrar hur länge lutfisk håller sig i frysen.
Om man la den där i december 2019kan man fortfarandeäta den?
tack för frågan.
Lutfisken blir inte skadlig för hälsan även om du förvarar den många år i frysen. Så länge du anser att den smakar bra går det också bra att äta den.
Se gärna det första svaret i denna tråd!
Välkommen igen!
Frös in okokt saltlånga i december 2019. Kan jag använda den nu till jul?
tack för frågan.
Ja, det går bra. Fisken blir inte hälsofarlig av att förvaras länge i frysen, däremot kan den ändra smak och konsistens.
Vänliga hälsningar
Vi har en gammal älgstek i frysen som legat där i snart 10 år. Mig veterligen har vi aldrig haft något långvarigt strömavbrott så frysen har hållit sina -18 grader i alla år. Är det OK att göra gryta av den?
tack för frågan.
Ja, man kan fortfarande äta den.
Vänliga hälsningar
Vänliga hälsningar
Staffan
jadå, det gäller för alla matvaror i frysen.
Vänliga hälsningar
tack för frågan.
Kycklingfärsen blir inte farlig att äta även om den ligger i frysen många år. Det enda som händer ät att smaken och texturen ändras. Det beror på att fettet härsknar och att produkten torkar ut efterhand.
Vänliga hälsningar
ha en fortsatt trevlig dag! Tack för ett snabbt svar Matilda
tack för fråga.
Kålsoppan blir inte skadlig för hälsan även om den ligger flera år i frysen. Däremot kan smaken försämras lite.
Vänliga hälsningar