Hållbarhet för varor i frysen

Hur länge håller sig fisk, kött, grönsaker, svamp och bär i frysen?
Blir maten farlig att äta när den legat i frysen under ett par år?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer. När maten fryser rör sig molekyler långsamt, vilket leder till att mikroorganismer inte orkar föröka sig. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur länge som helst i frysen utan att den blir farligt att äta. Det gäller även för livsmedel som är tillagade.

  Försämring av kvaliteten vid lång tids förvaring

  Hållbarheten begränsas dock av olika kvalitetsmässiga försämringar. Generellt håller mat med lite fett längre än mat med mycket fett. Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Det beror på att enzymatiska aktiviteter inte helt avtar i fryst tillstånd. Vissa enzymer är specialiserade på att bryta ner fettmolekyler i mindre beståndsdelar och när de gör det bildas oangenäma lukter och smaker.

  Täta förpackningar är bäst

  Bär, grönsaker och bröd kan bli torrt samt få sämre färg och konsistens vid en lång frysförvaring. Om grönsakerna, bären och brödet förpackas i täta påsar eller förpackningar innan de fryses in så håller de längre.

  Här kan du läsa på vår webb om förvaring av mat.

  Faktagranskad januari 2020
  Livsmedelsverket
 • Hur länge håller frysta råa kantareller i frysen.
  Peter
 • Hej,
  tack för frågan.

  Det blir inte farliga att äta även om du har dem i frysen länge, flera år. Däremot blir konsistensen inte bra då man fryser in dem råa, utan förvällning.

  För att behålla smak och konsistens är det bästa att förvälla svampen innan infrysning.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Har fått blåbär i frys c:a 4-5 år vad är er rekomendation. Mvh älskar blåbär.
  Göran
 • Hej!
  Tack för frågan.

  I frysen håller bär, frukter och grönsaker ett år eller mer. Eftersom bakterier inte kan växa i frysen blir gammal mat inte farlig, däremot kan den torka ut och så småningom tappa i smak och konsistens. Efter flera års förvaring är det troligt att de just tappat sin kvalité.
  Vänligen,
  Susanne A
 • Kan jag använda och tillaga rå nötfärs 12% , om den legat i frysen drygt ett år?
  Dan
 • Hej Dan!
  Jo då, samma svar gäller även för köttfärsen. Den kan förlora i kvalité men blir inte farlig att äta. 
  Vänligen,
  Susanne A
 • Hej. Är abborre fet eller mager fisk. Har haft i frysen ca 13 månader. Den är urtagen och rensad men inte filèad.


  Kerstin
 • Hej Kerstin
  Abborre räknas som en mager fisk. Därför håller den längre än exempelvis lax. Den kan fortfarande vara okej. Prova att tina och tillaga den. Om den smakar och luktar som den ska går den bra att äta.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Står väldigt olika tider på hur länge lax står sig i frysen.. 3 mån. upp till 6 mån.. vilket gäller??
  Birgitta
 • Hej!
  Om det är lax du själv fryser in så är lagringstiden mellan 3-6 månader för lax. Det är svårt att säga en exakt tid då det beror på flera faktorer, exempelvis fetthalt på fisken, frystemperatur och infrysningstid. Man får helt enkelt smaka, titta och lukta.

  Om du köper den färdiginfryst så är det datummärkningen som gäller och den kan vara mycket längre. Det beror på att man kan använda olika metoder vid produktionen/infrysningen, som det vanliga hushållet inte har tillgång till. Därför kan hållbarhetstiden bli betydligt längre.
  Vänligen,
  Susanne A
 • Hej!!
  Har köttkorv i frysen ifrån april 2020, är denna okej att äta???

  Elisabeth
 • Hej
  Jag har mycket svårt att tänka mig att det skulle vara något fel på din köttkorv. Fyra månader - fem månader för en korv i frysen är en förhållandevis kort tid. Jag föreslår att du tinar upp den och testar. Ser den ok ut samt luktar och smakar bra kan du äta den.

  Mat blir inte farlig när den förvaras i frysen. Det "värsta" som kan hända är att den får sämre kvalitet i form av lukt, smak och textur. Vad som då är acceptabelt avgör du själv.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej! Hur länge håller fryst lammfärs? Är väl paketerad men .... är ju fett kött.
  Med vänlig hälsning, Anna
  Anna
 • Hej,
  tack för din fråga.
  Svaret vi kan ge finns i det första svaret i denna tråd.

  Feta livsmedel håller sig ett halvår, eller mer. De blir inte skadliga att äta efter det, så man kan äta dem så länge de smakar bra.

  Välkommen igen!
  Ingela
 • Läste någonstans att falukorv härsknar efter några veckor i frysen? Själv skriver Scan att den håller i ca 3 månader. Vad gäller?
  Åse
 • Hej,
  tack för frågan.

  Det som gäller är att maten, även falukorv, inte blir farlig för hälsan även om man har den väldigt länge i frysen.

  Fett härsknar efter hand och det blir smakförändringar, men alltså inte hälsofarligt.

  Företagen vill ju självklart att deras produkter ska smaka bra och ur smaksynpunkt är det företagen som "vet bäst".

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Gäller detta även tillagad mat?
  Xavier
 • Om man blandar olika produkter i frysen, kan de ta smak av varandra då även om var och en är väl förpackade t.om vacumpackade?
  Thord
 • Hej på er;
  tack för frågorna.

  Ja, våra råd gäller även tillagad mat. Tillagad mat blir inte heller hälsofarlig, även om man har den länge i frysen. Så länge den smakar bra, går det bra att äta den.

  Varor kan ta smak av varandra i frysen. Är den en kraftig och väl försluten förpackningen borde det inte märkas, men i annat fall tar mat lätt smak.

  Välkomna igen!
  Ingela
 • Hej !
  Här en undran . Frös ned bacon och kyckling 15 mars p.g a Coronan ! Festen blev inställd. Samtidigt fick den till rätten hörande ´såsen´ , som består av grädde till största delen, gå samma ´öde´till mötes. Nu tänker vi bjuda på rätten ,ganska precis 6 mån senare . Är det troligt att den är helt OK ? Jag vill inte provsmaka eftersom båda är kryddade/smaksatta och därför svårbedömda.

  Vänligen Gunnel
  Gunnel
 • Hej
  Ja, det är mycket troligt att såsen fortfarande går bra att äta.

  När mat förvaras i frysen sker ingen tillväxt av mikroorganismer. Därför kan du vara trygg med att mat i frysen mat varken blir skämd eller farlig med tiden. Möjligen kan den försämras kvalitetsmässigt på grund av uttorkning, härskning med mera. Vad som då är ok eller inte, avgör du själv.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.