Gulbeta till barn under 1 år

På er hemsida står det att man ska undvika bland annat större mängder rödbeta till barn under 1 år pga risken för omvandling till nitrit. Min fråga är om samma gäller för gulbeta eller om jag kan ge detta?

Kommentarer

 • Hej,
  tack för din fråga.

  Rödbeta, gulbeta, polkabeta med flera kan man ge till barn under ett år. Det vi råder till försiktighet med är att ge rödbetsjuice och gröna bladgrönsaker.

  Så här står det i våra råd för barn under ett år:

  Gröna bladgrönsaker och rödbetsjuice
  Vänta med att ge rödbetsjuice och större mängder gröna bladgrönsaker, exempelvis sallad, spenat samt ruccola tills barnet är ett år. Därefter kan man öka mängden efter hand. De här grönsakerna innehåller mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet.


  Välkommen igen!
  (Uppdaterad )
 • Hej, min dotter på 5 månader har fått i sig cirka 15 ml av en grönkålssoppa. Grönkål är en grön bladgrönsak. Är det något att oroa sig över eller är det en så pass liten mängd?
 • Hej,
  tack för frågan.

  Grönkål är inte en bladgrönsak utan en kålsort, så du behöver inte vara orolig.

  Välkommen igen!
 • Hej, vad är för skillnad mellan rödbeta och rödbetjuice? När det gäller barn under 1 år?
  Nikolina
 • Hej Nikolina,
  tack för frågan.

  Det viktiga är att barnen inte får i sig för mycket av nitrat exempelvis. I juice blir ämnen som nitrat koncentrerat. För att få fram 1 deciliter rödbetsjuice behövs flera rödbetor och innehållet av nitrat är högt. Äter man en rödbeta är koncentrationen av nitrat betydligt lägre. Därför kan små barn äta rödbetor i måttliga mängder, men inte dricka juicen.

  Återkom gärna om något är oklart fortfarande.
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.