Grodda linfrö?

Hej,
om jag groddar linfrö (eller odlar som skott), blir cyanidhalten densamma då som när man äter krossade linfrön? Dvs avråder ni från att äta dem?

Kommentarer

  • Hej Åsa och tack för din fråga!

    Det korta svaret om huruvida de cyanogena clykosiderna i linfrö försvinner eller ombildas när man groddar fröet är att vi inte vet. Men jag ger dig ett resonemang längre ner som jag hoppas kan ge lite vägledning.

    Cyanogena glykosider i linfrö och andra växtdelar
    Cyanogena glykosider är ämnen som kan ombildas till vätecyanid när man äter dem. Ämnena finns i till exempel aprikoskärnor, bittermandel, kassava och även i linfrö. Vätecyanid är ett snabbverkande och kraftigt gift som gör att kroppens vävnader inte kan använda syre. Allvarliga förgiftningsfall och till och med dödsfall har inträffat.

    Vätecyanid verkar dock bildas olika snabbt från olika livsmedel, och bildningen går långsammare från linfrön än från till exempel aprikoskärnor och bittermandel.

    Vi har inga säkra uppgifter om hur groddningen påverkar de cyanogena glykosiderna. Mätningar har oftast gjorts på frön eftersom det oftast är frön man äter. Men i andra växter som innehåller cyanogena glykosider har ämnena hittats i såväl rötter som blad av kassava (med högre halter i bladen än i rötterna) och i skott från bambu.

    Med vägledning av det skulle jag inte tro att de cyanogena glykosiderna i linfrö försvinner helt vid groddning. Det finns många andra nyttiga frön att välja på för att framställa groddar.

    Tänk även på Salmonella och Ehec vid all groddning
    Förhållandena vid groddning är utmärkta för bakterier. De får näring från fröna, vatten från sköljningarna och värme från inomhusmiljön. De vanligaste bakterierna som kan ställa till problem i groddar är Salmonella och Ehec. Vi har inga specifika råd om groddning, men god hygien är förstås viktigt. Det är också viktigt att du använder frön som är avsedda för groddning. När man framställer groddar kommersiellt hettar man upp fröna till ca 80 grader under ett par minuter för att i viss mån ta bort förorenande bakterier.

    I vår riskhanteringsrapport om Näringsförändringar i livsmedel vid tillagning hittar du ett kortare avsnitt om groddning.

    Välkommen igen om du har fler frågor!
    Vendela
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.