Till senaste kommentaren

Vilken innertemperatur ska lax ha för att vara säker för gravida att äta?

Jag undrar om det är okej att äta lax som tillagats med en låg innertemperatur, dvs mellan 50-54 grader (vanlig innertemperatur på lite bättre fiskrestauranger). Jag skulle gärna se ett lite utvecklat svar eftersom det inte finns någon vettig information om detta. Tex - vilken temperatur rekommenderas? Vad är eventuella risker med för låg temperatur?

Kommentarer

  • Hej
    Det är ok att äta lax som är tillagad till 50-54 grader, även om du är gravid. Enligt Livsmedelsverkets kostråd om fisk under graviditet går det utmärkt att äta lax och annan fisk 2-3 gånger i veckan och då variera sorterna. Det finns några undantag och de finns listade på Livsmedelsverkets webbplats. Om det är listeria-bakterien som du funderar över, så kan den bland annat vara ett problem i rökt eller gravad fisk, inte färsk.

    Färsk vildfångad fisk kan innehålla parasiter som rundmaskar och plattmaskar. Rå eller otillräckligt tillagad fisk kan därför leda till livsmedelsburen sjukdom om den innehåller dessa parasiter. Dessa parasiter kan dock inte skada ditt barn. För att undvika att bli sjuk av parasiter i fisk kan fisken upphettas, frysas eller saltas så att parasiterna dör.

    Den lax som serveras på restauranger är nästan uteslutande odlad och sannolikheten att odlad lax (Salmo salar) ska vara infekterad med parasiter är mycket liten. Det beror på att odlad lax föds upp i flytande kassar eller tankar på land och dess föda består av kontrollerat foder i form av pellets.. Det finns också data som bekräftar att det är oerhört sällsynt att odlad lax är infekterad med spiralmask och torskmask. Risken för att lax som föds upp under sådana former ska vara infekterad med maskparasiter är således försumbar.

    Därför är det säkert att äta odlad lax som serveras rå eller upphettats till 50-54 grader.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.