Kan gravid äta nötter?

Hej! Kan gravida äta nötter såsom jordnötter, cashewnötter, mandlar med mera? Jag själv tål alla typer av nötter men min sambo som jag väntar barn med är allergisk. Finns det en risk att barnet i magen kan få någon allergisk reaktion eller fara illa av att jag äter nötter?
Med vänlig hälsning,
Helena Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Du kan äta nötter när du är gravid och ammar. Barnet i magen kommer själv inte att få någon allergisk reaktion. Varför en del blir allergiska är fortfarande oklart. Eftersom din man är allergisk kommer barnet ha något ökad risk för att bli allergisk. Det behöver dock inte alls bli så. Om barnet blir allergiskt är det inte säkert att det blir mot mat. I Sverige är den vanligaste allergin björkpollenallergi.

  Hos små barn är det vanligast med ägg- och komjölksproteinallergi. Om ni skulle misstänka allergi hos barnet i framtiden är det bra att fråga BVC.

  När sedan barnet börjar äta vanlig mat behöver ni inte undvika att ge nötter eller jordnötter. Det är bra att introducera alla livsmedelsgrupper under barnets första år. Dock ska jordnötter och nötter inte ges hela till barn under 4 år.

  Läs mer på vår sida med kostråd till spädbarn.
  Här kan du läsa våra råd om nötter och fröer

  Faktagranskad december 2019

  Vänliga hälsningar
  Ylva
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.