Kan gravid äta nötter?

Hej! Kan gravida äta nötter såsom jordnötter, cashewnötter, mandlar med mera? Jag själv tål alla typer av nötter men min sambo som jag väntar barn med är allergisk. Finns det en risk att barnet i magen kan få någon allergisk reaktion eller fara illa av att jag äter nötter?
Med vänlig hälsning,

Kommentarer

  • Hej!

    Du kan äta nötter när du är gravid och ammar. Barnet i magen kommer själv inte att få någon allergisk reaktion.

    Orsaker till allergiutveckling
    Varför en del blir allergiska är fortfarande oklart. Eftersom din man är allergisk kommer barnet ha något ökad risk för att bli allergisk. Det behöver dock inte alls bli så. Om barnet blir allergiskt är det inte säkert att det blir mot mat. I Sverige är den vanligaste allergin björkpollenallergi.

    I bilaga 3 till rapporten Hälsosamma matvanor under graviditet och amning finns en genomgång av forskningen kring allergiutveckling och mammans kost under graviditet och amning. Slutsatsen är att det inte finns ett samband mellan kvinnans kost, under graviditet och amning, och risken för att barnet utvecklar allergi.

    Matallergi hos barn
    Hos små barn är det vanligast med ägg- och komjölksproteinallergi. Om ni skulle misstänka allergi hos barnet i framtiden är det bra att fråga BVC.

    När barnet sedan börjar äta vanlig mat behöver ni inte undvika att ge nötter eller jordnötter. Det är bra att introducera alla livsmedelsgrupper under barnets första år. Dock ska jordnötter och nötter ges finfördelade.

    Läs mer på vår sida med kostråd till spädbarn.
    Här kan du läsa våra råd om nötter och fröer

    Vänliga hälsningar
    Ylva
    (Uppdaterad )
  • Hej!

    Jag undrar om samma sak gäller för pistagenötter?
    Sandra
  • Hej,
    tack för frågan.

    Ja, svaret ovan gäller alla slags nötter.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
    (Uppdaterad )
  • Hej,

    Gäller detta även om man själv är allergisk/väldigt känslig mot någon nöt? I det här fallet mandel och mandelmjöl. Kan barnet få en allergisk reaktion i magen om jag får det?

    Med vänlig hälsning Sara
    Sara
  • Hej!

    Du ska undvika de nötter som du är allergisk mot. Det gäller oavsett om du är gravid eller inte. Barnen får dock inte en allergisk reaktion i magen. Däremot kan en mycket svår allergisk reaktion hos mamman (anafylaxi) påverka syresättning och cirkulation så att även barnet påverkas. Detta ligger dock utanför Livsmedelsverkets område och vi hänvisar dylika frågor till sjukvården.

    Vänliga hälsningar
    Ylva
  • Hej!
    Kan man även äta ekologiska paranötter när man är gravid? Läst delade meningar om detta.
    Lisa
  • Hej!

    Ja man kan äta även ekologiska paranötter. Men man bör variera mellan olika nötter och inte äta nötter som smakar dåligt.

    Det finns mer information på sidan om kostråd och nötter:
    Ibland kan nötter, framför allt paranötter och pistagenötter, innehålla mögelgiftet aflatoxin. Aflatoxin kan bland annat öka risken för levercancer. Men risken med att äta ett par matskedar nötter om dagen bedöms vara mycket liten. Däremot ska man förstås inte äta nötter som smakar dåligt.

     Vänliga hälsningar
    Ylva
  • Hej,

    Gäller det första svaret från 2017 (som var uppdaterat 2022) fortfarande när det kommer till en partners nötallergi?

    Jag bor i Skottland och är gravid i 13:e veckan. Under mitt första BM-besök för någon månad sen blev jag tillsagd att INTE äta några typer av nötter för att min man har en allvarlig nötallergi. Enligt den skotska barnmorskan var det en ”50/50 risk att barnet skulle utveckla en nötallergi” pga min mans allergi, så jag skulle absolut inte äta nötter pga detta. Jag jobbar inte inom vården, men det uttalandet kändes inte som om det var baserat på fakta och forskning?

    Jag har försökt att googla mig till mer information gällande om ett foster/barn i magen kan vara allergiska redan i magen, och därför påverkas negativt om mamman äter eller dricker mat som innehåller allergenen - men hittar inga direkta bevis för detta på varken svenska eller engelska.

    Jag kommer självklart avstå från att äta nötter om det är bäst för mitt foster och kommande barn - men av någon anledning känns det kontraproduktivt att utesluta specifik mat för att förhindra en eventuell allergi. Är så tacksam för svar och hjälp.

    Med vänliga hälsningar,
    Elin
    Elin
  • Hej!

    Ja svaren i denna tråd är aktuella. Det stämmer inte att barn löper en 50 % risk för att få nötallergi utifrån att en förälder ha nötallergi. Däremot kommer ditt barn ha en något ökad risk för att få en allergi. Det är förmågan att bilda IgE-antikroppar (allergi-antikroppar) som man ärver. Däremot kan man inte säga vilken sorts IgE-förmedlad allergi barnet eventuellt kommer få. Det kan exempelvis bli allergi mot mjölk, någon nöt, björkpollen eller katt.

    Du behöver inte utesluta något ur din kost av risk för att barnet ska utveckla en allergi. Här når du Livsmedelsverkets generella råd om Bra mat för dig som är gravid.

    Vänliga hälsningar
    Ylva
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.