Gravid och godis med alkohol i

Hej! Kan jag som gravid äta praliner med alkohol i, som man köper i butiken? I så fall, hur många? Vilken procenthalt? Osv.
Josefine Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Josefine och tack för din fråga!

  Det är tyvärr inte möjligt för oss att ange några specifika riktlinjer för detta, eftersom det finns ett varierat utbud. Men jag kan ge dig några saker att fundera på:
  • I många sorters tryfflar står det "finsprit" sist i innehållsförteckningen. Ingredienserna står i fallande ordning efter mängd, så det som står sist i listan finns det minst av. I dessa fall rör det sig om en mycket liten mängd finsprit som tillsätts under tillverkningen. Tryfflarna går bra att äta även när du är gravid.
  • De flesta praliner med smak av till exempel likör innehåller troligtvis essens för smaken och inte "riktig" alkohol. Men det kan vara svårt att ta reda på, om du till exempel blir bjuden på bitar och inte ser förpackningen. Någon enstaka bit kan i vilket fall inte innehålla några farliga mängder.
  • Praliner med flytande innehåll vet jag faktiskt inte hur vanligt det är att det är "riktig" alkohol i. Jag skulle dock råda dig att undvika dessa av försiktighetsskäl. Råkar du äta någon bit för att du inte vet vad den innehåller är det dock ingen fara, det blir så liten mängd du får i dig.
  Sammanfattningsvis kan det alltså vara klokt att undvika praliner som du vet att det är alkohol i, men tryfflar där det står finsprit allra sist i ingrediensförteckningen går bra. Oavsett innehåll i pralinen är inte heller någon enstaka bit farligt att äta.

  På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

  Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
  Vendela

  Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.