Gluten i sojasås

Kan glutenintoleranta äta mat med sojasås i?

Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Sojasåser tillverkas genom jäsning/fermentering av sojabönor och rostat vete. Vetet som används kan vara såväl vetekärnor som vetemjöl eller vetekli. Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts.

  Klassiska sojasåser

  Livsmedelsverket har analyserat gluten i sojasåser som deklarerat vete. Gluten påvisades inte i de klassiska tunnflytande japanska och kinesiska sojasåserna, t.ex. Kikkoman och Mrs Chengs. Klassisk sojasås borde därför inte utgöra någon risk för glutenintoleranta.

  Andra såser

  Det är dock viktigt att skilja på ”klassiska sojasåser” och andra såser som innehåller soja, men där spannmål kan ha tillsatts vid andra tillfällen än inför fermenteringsprocessen. Dessa kan innehålla gluten och lämpar sig inte för glutenintoleranta.

  Mer information

  Om du är intresserad av glutenhalten i en särskild produkt kan du alltid vända dig till företaget för att höra om de utfört glutenanalys på sina produkter.
  På vår webb finns mer att läsa om gluten och celiaki (glutenintolerans).


  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )
 • Hur är det med Guldsoja? Kan glutenintoleranta äta denna?
  Maj-Lis Carlsson
 • Hej!

  Läs alltid ingrediensförteckningen för att se om vete, råg eller korn ingår i ett livsmedel. Om dessa ingredienser ingår ska man generellt inte äta livsmedlet om man har celiaki (glutenintolerans). Det finns dock några få undantag som t.ex. klassisk sojasås som du kan läsa mer om ovan samt på denna sida om celiaki (glutenintolerans).

  På sidan Allergimärkning kan du läsa mer om de särskilda märkningskrav som finns för gluteninnehållande spannmål.

  Vänliga hälsningar
  Ylva

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.