Gluten i sojasås

Kan glutenintoleranta äta mat med sojasås i?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!

    Sojasåser tillverkas genom jäsning/fermentering av sojabönor och rostat vete. Vetet som används kan vara såväl vetekärnor som vetemjöl eller vetekli. Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts.

    Klassiska sojasåser

    Livsmedelsverket har analyserat gluten i sojasåser som deklarerat vete. Gluten påvisades inte i de klassiska tunnflytande japanska och kinesiska sojasåserna, t.ex. Kikkoman och Mrs Chengs. Klassisk sojasås borde därför inte utgöra någon risk för glutenintoleranta.

    Andra såser

    Det är dock viktigt att skilja på ”klassiska sojasåser” och andra såser som innehåller soja, men där spannmål kan ha tillsatts vid andra tillfällen än inför fermenteringsprocessen. Dessa kan innehålla gluten och lämpar sig inte för glutenintoleranta.

    Mer information

    Om du är intresserad av glutenhalten i en särskild produkt kan du alltid vända dig till företaget för att höra om de utfört glutenanalys på sina produkter.
    På vår webb finns mer att läsa om gluten och glutenintolerans.


    Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.