I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00)
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
Hej!
Sojasåser tillverkas genom jäsning/fermentering av sojabönor och rostat vete. Vetet som används kan vara såväl vetekärnor som vetemjöl eller vetekli. Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts.
Klassiska sojasåserLivsmedelsverket har analyserat gluten i sojasåser som deklarerat vete. Gluten påvisades inte i de klassiska tunnflytande japanska och kinesiska sojasåserna, t.ex. Kikkoman och Mrs Chengs. Klassisk sojasås borde därför inte utgöra någon risk för glutenintoleranta.
Andra såserDet är dock viktigt att skilja på ”klassiska sojasåser” och andra såser som innehåller soja, men där spannmål kan ha tillsatts vid andra tillfällen än inför fermenteringsprocessen. Dessa kan innehålla gluten och lämpar sig inte för glutenintoleranta.
Mer informationOm du är intresserad av glutenhalten i en särskild produkt kan du alltid vända dig till företaget för att höra om de utfört glutenanalys på sina produkter.
På vår webb finns mer att läsa om gluten och celiaki (glutenintolerans).
Läs alltid ingrediensförteckningen för att se om vete, råg eller korn ingår i ett livsmedel. Om dessa ingredienser ingår ska man generellt inte äta livsmedlet om man har celiaki (glutenintolerans). Det finns dock några få undantag som t.ex. klassisk sojasås som du kan läsa mer om ovan samt på denna sida om celiaki (glutenintolerans).
På sidan Allergimärkning kan du läsa mer om de särskilda märkningskrav som finns för gluteninnehållande spannmål.
Vänliga hälsningar
Kan någon som har allergi mot gluten äta sojafärs?
Sojabönan i sig innehåller inte gluten. Läs dock ingrediensförteckningen på sammansatta livsmedel som innehåller soja och andra ingredienser. De kan innehålla vete, råg eller korn. Om dessa ingredienser ingår ska man generellt inte äta livsmedlet om man har celiaki (glutenintolerans). Det finns dock några få undantag som t.ex. klassisk sojasås som du kan läsa mer om ovan samt på denna sida om celiaki (glutenintolerans).
Vänliga hälsningar