Till senaste kommentaren

Fullvärdigt protein i vegetabilier

Jag är vegan och vill ha fullvärdigt protein varje frukost. Jag slutade nyligen använda sojamjölk i gröten och behöver därför komplettera med någonting annat. Jag har ett papper jag fick av en dietist, men det finns inga kombinationer där som passar till frukost. Så vad måste jag kombinera havregryn med för att jag ska få fullvärdigt protein?

Spelar det någon roll om man kombinerar proteinet vid samma måltid eller är det okej bara man kombinerar under dagen? T.e.x om man äter bönor med någonting annat, till lunch och sedan b.l.a ris till middag, kompletterar de varandra ändå? Måste man kombinera proteinet till varje huvudmåltid?

Kommentarer

 • Hej Mimmi!
  Om man inte äter väldigt ensidigt brukar man få i sig tillräckligt av de olika aminosyrorna utan att behöva tänka på att komplettera olika vegetabiliska proteinkällor med varandra. Det man tidigare i praktiken menade med proteinkomplettering var att kombinera spannmål och baljväxter i varje måltid, men det är inte nödvändigt. Vill du ändå se till att just din frukost ger dig fullvärdigt protein kan ett tips till exempel vara att ha hummus som pålägg på brödet.

  Läs gärna mer om protein för vegetarianer på sidan 8 i vår faktaskrift Protein - hur mycket är lagom? 

  Våra råd om vegetarisk mat har du kanske redan sett.

  Vänliga hälsningar Åsa
  Åsa B
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Jag undrar om havregryn har fullvärgt protein. Om svaret är nej då vill jag gärna veta va man kan göra för det ska bli fullvärdigt.
  Cameron
 • Hej Cameron och tack för din fråga.

  Vegetabiliska livsmedel (exempelvis havregryn) innehåller inte var för sig de essentiella aminosyrorna i tillräckligt stor mängd, men tillsammans kompletterar de varandra.

  En bra regel att utgå från är att kombinera baljväxter (bönor, linser och ärtor) med spannmål (t.ex. ris, råg, vete, havre). Man behöver inte äta dessa vid samma måltid.

  Ett annat tips. Proteiner i animaliska livsmedel har oftast överskott av essentiella aminosyror. Det innebär att animalieprotein har god kompletterande verkan på vegetabiliska proteiner och det behövs bara en liten mängd för att förbättra utnyttjandet av det vegetabiliska proteinet.


  Läs gärna mer i faktabroschyren Protein - hur mycket är lagom? 

  Vänlig hälsning
  Elisabet

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.