Fruktsallad - gravid?

Om man göra en stor fruktsallad och förvara den i kylskåpet, kan man äta den då i ett par dagar? Eller finns det risk att det utvecklas bakterier som kan vara skadligt för fostret då på de ”uppskurna fruktdelarna”? Jag tänker ex på listeria.
Sanna

Kommentarer

  • Hej
    Det går bra att äta fruktsallad som du har sparat i kylskåpet några dagar, det vill säga 3-4 dagar.

    På den korta tiden hinner inte skadliga bakterier som listeria föröka sig. Dessutom är frukt i regel för surt för att listeria ska trivas. Det är egentligen bara mindre sura frukter som till exempel honungsmelon som listeria kan trivas i om den hamnar i fruktköttet.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Trivs listeria i banan? Tänker banan är ju inte en sur frukt.
    Sally
  • Hej
    Det stämmer att banan inte är en sur frukt, men bananskalet skyddar bananen från att förorenas av listeria.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Hej!
    Är det okej att äta vattenmelon🍉🍉 slutet av gravidet eller orsakar den för tidigt stark förlossning?
    Tack förhand:))
    S
  • Hej, tack för frågan.

    Det går bra att äta vattenmelon under hela graviditeten. Vi har inte  något särskilt råd om vattenmelon, däremot när det gäller söta meloner: Kan det finnas listeria i skuren melon?

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej,
    Jag brukar skala päronet och sedan dela det i bitar. Finns det risk för listeria om det skurna päronet ligger framme i rumstemperatur 1 timmes tid innan jag äter det?
    Brukar ha det i en påse i kylen och äta direkt men nu gick det en stund innan jag åt det o det låg framme i ca 1 timme kanske lite längre.

    Tack på förhand!
    Emelie
  • Hej
    Det går bra att låta det skalade päronen ligga framme en timme innan du äter det. På så kort tid hinner inget hända.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.