Fruktsallad - gravid?
Om man göra en stor fruktsallad och förvara den i kylskåpet, kan man äta den då i ett par dagar? Eller finns det risk att det utvecklas bakterier som kan vara skadligt för fostret då på de ”uppskurna fruktdelarna”? Jag tänker ex på listeria.
Följ inlägget
5
följare
Det går bra att äta fruktsallad som du har sparat i kylskåpet några dagar, det vill säga 3-4 dagar.
På den korta tiden hinner inte skadliga bakterier som listeria föröka sig. Dessutom är frukt i regel för surt för att listeria ska trivas. Det är egentligen bara mindre sura frukter som till exempel honungsmelon som listeria kan trivas i om den hamnar i fruktköttet.
Med vänlig hälsning
Det stämmer att banan inte är en sur frukt, men bananskalet skyddar bananen från att förorenas av listeria fram tills den skivas. Och finns ingen listeria från början så kan den inte heller föröka sig i fruktsalladen.
Med vänlig hälsning
Nej, kiwi har ett pH-värde som är för lågt för att listeria ska trivas.
Med vänlig hälsning,
Stort tack!
Det går bra att äta övermogen banan när du är gravid.
Med vänlig hälsning,