Till senaste kommentaren

Fråga om obehandlad mjölk, vasslepulver, gräddpulver, tillagning av fisk och skaldjur

Hej!

Jag undrar:
- Kan gravida äta choklad? På chokladförpackningar, samt en del förpackade glasstrutar står ingredienser som "vasslepulver", "vassleprodukt" "gräddpulver", "skummjölk". Är de pastöriserade/kan gravida äta dessa produkter?
- Vad gäller generellt för tillagning av fisk och skaldjur? Hur noga är det t ex att lax i ugn är helt genomstekt? Hur är det med skaldjur - kan man äta rökta räkor, räksallad, räkmacka o s v, eller måste de vara tillagade på något sätt? Bör man tänka på något särskilt vad gäller tillagning och dylikt av musslor, hummer, kräftor, krabba? (jag vet att man bara ska äta det vita köttet på krabban).

Tack! /Maria.

Kommentarer

 • Hej!

  Det går bra för gravida att äta choklad, glass och andra produkter som till exempel innehåller vasslepulver, skummjölk, gräddpulver och vassleprodukt. Allt det här är pastöriserat.

  Märkning med opastöriserat
  Om någon mjölkprodukt, som till exempel mjölk,  vassle, skummjölk, mjölkpulver, gräddpulver med mera är opastöriserad (även som ingrediens) måste det märkas på förpackningen med antingen innehåller/tillverkad av opastöriserad eller obehandlad mjölk.

  Räkor och skaldjur
  Det går bra för gravida att äta rökta räkor, räksmörgås, räksallad som man köper färdig på burk i butik. Räkorna blir kokta direkt efter fångst och man behöver inte göra något mer med dem.

  Vad gäller musslor går det också bra att äta när man är gravid. Vi har ett generellt råd om musslor och ostron som gäller för alla inte bara gravida. Rådet är följande: "Ät inte okontrollerade musslor och ostron som plockats direkt från hav och strand då dessa kan innehålla hälsoskadliga bakterier, virus och algtoxiner." På vår webbplats finns även information om att råa musslor och ostron kan innehålla bakterer och virus, och att dess dör om man kokar/upphettar musslorna/ostronen.

  Vad gäller kräftor och hummer går de bra att äta när man är gravid. Krabba går också bra att äta det vita köttet på (undvik det bruna köttet). Om du köper levande skaldjur i en butik eller om du fiskar själv så måste du tillaga dem.

  Fisk
  Vi har inget speciellt råd till gravida om att man ska tillaga fisk så att den är genomstekt. Vi har generella råd och information om fisk och om vilka parasiter som kan finnas i fisk. Fiskparasiter är inget som påverkar fostret men du kan bli sjuk. Du kan läsa mer på vår webbplats.

  Med vänlig hälsning
  Christina L
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.