Till senaste kommentaren

Fråga angående när kan det bli farligt med fosfor mängden

Försöker bygga ett kostschema och det blir svårt att hålla ner på fosforhalten och jag undrar om när det börjar bli farligt. just nu i mitt kostschema går det upp till 271%, borde jag försöka minska det? eller är det ofarligt ?

Kommentarer

 • Hej Fredrik!

  Så här skriver vi på vår webb om fosfor. "Kan man få i sig för mycket fosfor?
  Ett för högt intag av fosfor kan skada njurarna och påverka skelettet så att kalcium läcker ut och leder till problem med blodcirkulationen".


  I de nordiska näringsrekommendationerna finns det ett övre gränsvärde (UL) för fosfor, UL 3000 mg/dag för män och kvinnor, sid 501.

  Om UL
  Det finns uppskattade övre intagsnivåer, så kallade Upper levels (UL), för vissa vitaminer och mineraler. UL är det intag per dag av vitaminet eller mineralen som inte bör överskridas under en längre tid. UL kan vara uppskattat utifrån olika hälsoeffekter. UL avser intaget från alla källor tillsammans, alltså både det vi får från maten och det vi får från eventuella kosttillskott. UL ligger oftast betydligt högre än vad som är möjligt att få i sig genom vanlig mat, men mängderna är däremot möjliga att få i sig via kosttillskott. Under respektive mineral och vitamin kan du läsa om effekterna på hälsan av för högt respektive för lågt intag.

  Vi kan inte ge några individuella kostråd för att kunna göra det måste man se till helheten av det man äter och dricker under en längre period. Vårt viktigaste råd är att äta varierat både för att få i sig tillräckligt av alla näringsämnen samt minska risken för att få  i sig för mycket av eventuella oönskade ämnen.

  Vänlig hälsning

  Elisabet
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.