Vilken myndighet ska kontrollera märkning av förpackade tomater?
Är det Jordbruksverket eller Livsmedelsverkets regler som gäller för slutna förpackningar med hel frukt och grönt där det bara är 1 ingrediens i förpackningen, tex tomater?
SLV och SJV har olika krav på information ex om avsändare tex fullständig adress gäller för SJV samt på vilket språk informationen får/skall vara på ex ursprungsland mm.
Vid tillsyn i kommuner tolkar man detta på olika sätt och avvikelser förekommer, vad är korrekt? Behöver svar så att vi kan hänvisa butiker när de har fått avvikelser i intern kontroll.
SLV och SJV har olika krav på information ex om avsändare tex fullständig adress gäller för SJV samt på vilket språk informationen får/skall vara på ex ursprungsland mm.
Vid tillsyn i kommuner tolkar man detta på olika sätt och avvikelser förekommer, vad är korrekt? Behöver svar så att vi kan hänvisa butiker när de har fått avvikelser i intern kontroll.
Följ inlägget
1
följare
Tack för din fråga.
Svaret är att det är både Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets regler som gäller i det fall du beskriver.
Jordbruksverkets regler och vem som ska kontrollera dem
De uppgifter som krävs enligt Jordbruksverkets regler ska inte kontrolleras av de kommunala inspektörerna, eftersom de inte är den behöriga myndigheten för det!
Jordbruksverkets Växtkontrollenhet kontrollerar att produkterna uppfyller kvalitets- och märkningsreglerna. Läs om Jordbruksverkets regler och deras kontroll på Jordbruksverkets webbplats.
Livsmedelsverkets regler som kontrolleras av kommunala inspektörer
När det gäller Livsmedelsverkets regler för märkning av förpackade tomater så finns det tre lagstiftningar vars märkningskrav ska vara uppfyllda: