Till senaste kommentaren

Fleromättade fetter - varför rekommenderar Livsmedelsverket dem?

Hej varför rekommenderar ni Sveriges befolkning att äta mer fleromättade fetter? Jag vet att det var gängse uppfattning för 10 år sedan men har ni verkligen inte ändrat uppfattning än? Berget av forskning som visar hälsofarorna med fleromättade fetter (PUFA) växer sig allt större dag för dag.
Forskningen idag visar att;
Enkelomättade fetter är dom bra hälsofrämjande fetterna (ex avokado, olivolja).
Mättade fetter är som det ser ut åtminstone neutrala ur hälsosynpunkt (kokosolja, smör).
Fleromättade är dåliga för hälsan, oxiderar och skapar fria radikaler.
Omega 3 i begränsade mängder (inte från fiskolja tabletter) är det enda acceptabla. Att laga mat med vegetabiliska oljor är fruktansvärt och ni tar död på folk på befolkningsnivå med era förlegade kostråd inom detta segment.
Har jag fel ?

Ni har fantastiska kostråd i övrigt och är en ovärderlig resurs, men inom just detta ämne är jag chockerad.
Med vänlig hälsning,
Mikael Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Mikael!

  Grunden för Livsmedelsverkets kostråd är de nordiska närings-rekommendationerna. Dessa revideras regelbundet. I samband med den senaste revideringen gjordes en systematisk litteraturgenomgång av all forskning på fett . Detta är den mest omfattande genomgång som gjorts på området och omfattar forskningsrapporter från hela världen. Vill du ha en mycket kort sammanställning av den så finns en sådan i slutet av denna faktaskrift om fett.

  Mer omättat och mindre mättat är bra för hjärtat
  Slutsatsen är att vi behöver äta mer av både enkel- och fleromättade fetter och mindre av mättade. Att byta ut en del av det mättade fettet i maten mot omättat fett, särskilt fleromättat, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Andelen fleromättade fetter bör dock inte överskrida 10 % av energin, så det är inte "ju mer desto bättre".

  Ny genomgång av forskningen
  Arbetet med att revidera de nordiska näringsrekommendationerna har nu påbörjats, vilket innebär att all ny och relevant litteratur och alla nya studier kommer att gås igenom av de ledande experterna. Fram tills nya rekommendationer är framtagna står Livsmedelsverket fast vid de råd vi har kring fett.

  Du är välkommen att läsa mer om våra råd om matfetter, fetterhjärt- och kärlsjukdomar och näringsrekommendationerna på vår webbplats.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.