Till senaste kommentaren

Fisk i Östersjön - lax från Bottenviken?

Hej!
Det verkar vara så att EU har gjort nya mätningar på halterna av gift i fisk ifrån Östersjön. Hur ser dagsläget ut? Vad säger de senaste rapporterna? Hur specifika är mätningarna?
Jag har köpt vild lax från Bottenviken och funderar på om jag ska äta den (som kvinna i fertil ålder) eller låta bli.

Kommentarer

 • Hej Agnes och tack för din fråga!

  Halterna av de "äldre" miljögifterna dioxin och PCB minskar sakta men säkert i Östersjön. Däremot finns det nya som tillkommer.

  Livsmedelsverkets råd om fisk för kvinnor i fertil ålder kvarstår: sammanlagt max 2-3 gånger per år. Rekommendationen gäller vildfångad lax, öring och strömming/sill från hela Östersjön - från Skånes sydkust till norra Bottniska viken inklusive dess älvar - vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern.

  Du kan alltså äta laxen du köpt men var uppmärksam på ditt totala intag över året av fiskarna som räknas upp ovan.

  På vår webbplats kan du läsa mer om våra råd om fisk.

  Välkommen igen om du har fler frågor!
  Vendela
 • Hej!
  Hur länge stannar gifterna kvar i kroppen? Jag såg precis detta och jag brukar köpa vild lax från Bottenviken/Östersjön. Jag har i år ätit ca 5 kg lax. Jag är 38 år, dvs fertil ålder, men inga barn eller graviditet på gång.
  Vad händer nu? Är jag full med gifter?
  Anonym
 • Hej,
  tack för din fråga.

  Gifterna stannar i kroppen under mycket lång tid. Det är vad vi skriver på vår sida om Dioxiner och PCB.

  Eftersom det är en kort tid, sett i ett livslångt perspektiv, som du ätit fisken påverkar det sannolikt inte alls din hälsa. Det viktiga är att du inte fortsätter äta så stora mängder. Våra råd hittar du här: All fisk är inte nyttig.

  Välkommen igen om du har fler frågor om detta.
  Ingela
 • ja nu åker trålarna runt i Östersjön och rensar upp den giftiga fisken.   man äter ju inte fisken nu mer utan man gör fiskmjöl an den och använder som foder. sist utfodrade man värphöns med med fiskmjölet så äggen blev giftiga.
  nu är man igång igen med produktion av giftigt fisk mjöl och ja skulle villa veta var man sälger detta fiskmjöl altså vad det är för kreatur dom äter det. så man kan undvika att äta det. jo fiskmjöls fabrikerna finns Bohuslän
  miljömuppen
 • Hej,
  tack för inlägget.

  Ja, det finns fiskmjölsfabriker. Fodret används bland annat till odlad lax.

  Den fisk som används till foder renas från miljögifter vilket gör att fodret har låga halter av miljögifter. Det i sin tur gör att odlad fisk också har låga halter av gifterna.

  Vi beskriver detta på vår sida om Odlad lax och Östersjöfisk:

  Används fisk från Östersjön som råvara för fiskfoder?
  Gränsvärden för miljögifter i fiskfoder är mycket strikta. Faktum är att gränsvärdena är hårdare för fisk som ska bli foder än de är för fisk som ska ätas av människor. Anledningen är att man vill undvika att miljögifter koncentreras och därmed ger förhöjda halter i den odlade fisken. Om Östersjöfisk används som råvara för fiskmjöl eller fiskolja till foder måste dioxiner och PCB först renas bort från råvaran. Detta görs också i de foderfabriker som använder sådan råvara. Det är Jordbruksverket som ansvarar för frågor om foder.


  Jordbruksverket

  Vänliga hälsningar

  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.