Feta eller magra mjölkprodukter

Hej!
Jag läser i era graviditetsråd att man skall äta/dricka lättmjölk, lättfil osv. Varför är dessa bättre än mejeriprodukter med högre fetthalt? Handlar det enbart om kalorier eller finns det andra anledningar?
Jag äter idag helst fetare men naturella produkter (utan socker) i mindre mängder (yogurt, creme fraich osv) och gärna lite grädde i kaffet. Jag underviker light och lättprodukter samt socker.

Tack för svar!

Kommentarer

 • Hej Sara!

  Rådet om att välja magra osötade mejeriprodukter gäller inte bara gravida utan alla. Anledningen till att vi ger det rådet är att det för hälsans skull är bra att äta mindre av mättade fetter som det finns mycket av i mejeriprodukter och mer av omättade fetter från till exempel rapsolja, nötter och fet fisk. Det är framför allt risken för hjärt- och kärlsjukdom som minskar om man byter ut en del av det mättade fettet i maten mot omättat fett.

  Mera kalcium under graviditeten
  Du skriver att du hellre äter fetare produkter i mindre mängder. Det är ju också ett sätt att hålla nere mängden mättat fett. Nackdelen med det är att du då får mindre av de näringsämnen som finns i mejeriprodukter. Under graviditeten ökar ditt behov av bland annat kalcium och därför kan det vara bra med lite mer mjölk, fil och yoghurt eller berikade växtdrycker.

  Lika mycket näring i de magra
  Magra mejeriprodukter innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som de feta. Genom att välja magra produkter finns det plats för lite grädde, crème fraiche med mera i matlagningen eller dessert.

  Jättebra att du väljer de naturella utan tillsatt socker. Fortsätt med det!

  På Livsmedelsverkets webbplats finns mer information och råd om att byta till magra och osötade mejeriprodukter och vill du läsa ännu mer har vi en faktaskrift om nyttiga och onyttiga fetter.

  Faktagranskad januari 2020

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.