Feta eller magra mjölkprodukter?

Hej!
Jag läser i era graviditetsråd att man skall äta/dricka lättmjölk, lättfil osv. Varför är dessa bättre än mejeriprodukter med högre fetthalt? Handlar det enbart om kalorier eller finns det andra anledningar?
Jag äter idag helst fetare men naturella produkter (utan socker) i mindre mängder (yogurt, creme fraich osv) och gärna lite grädde i kaffet. Jag underviker light och lättprodukter samt socker.

Tack för svar!

Kommentarer

  • Hej Sara!

    Rådet om att välja magra osötade mejeriprodukter gäller inte bara gravida utan alla. Anledningen till att vi ger det rådet är att det för hälsans skull är bra att äta mindre av mättade fetter som det finns mycket av i mejeriprodukter och mer av omättade fetter från till exempel rapsolja, nötter och fet fisk. Det är framför allt risken för hjärt- och kärlsjukdom som minskar om man byter ut en del av det mättade fettet i maten mot omättat fett.

    Mera kalcium under graviditeten
    Du skriver att du hellre äter fetare produkter i mindre mängder. Det är ju också ett sätt att hålla nere mängden mättat fett. Nackdelen med det är att du då får mindre av de näringsämnen som finns i mejeriprodukter. Under graviditeten ökar ditt behov av bland annat kalcium och därför kan det vara bra med lite mer mjölk, fil och yoghurt eller berikade växtdrycker.

    Lika mycket näring i de magra
    Magra mejeriprodukter innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som de feta. Genom att välja magra produkter finns det plats för lite grädde, crème fraiche med mera i matlagningen eller dessert.

    Jättebra att du väljer de naturella utan tillsatt socker. Fortsätt med det!

    På Livsmedelsverkets webbplats finns mer information och råd om att byta till magra och osötade mejeriprodukter och vill du läsa ännu mer har vi en faktaskrift om nyttiga och onyttiga fetter.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
    (Uppdaterad )
  • Hej!
    Jag såg att inlägget är gammalt men jag har en följdfråga angående valet av lättprodukter eller vanliga. I många lättare varianter, exempelvis créme fraîches så innehåller den stabiliseringsmedel. Men jag känner mig väldigt tveksam till att äta tillsatser och ämnen jag inte vet vad det är. Vill hellre äta ”renare” mat som inte är lika processad. Så hur ska man tänka där? Mindre mättat fett men med flera tillsatsämnen eller mer fett men utan konstiga tillsatser?
    Josefine Lindholm
  • Hej Josefine,

    Det är många som är tveksamma till tillsatser av olika slag och hellre vill äta mat som är mindre processad. Det finns fördelar med det, men det är inte just tillsatserna som är problemet. Mat med många tillsatser innehåller ofta även mycket socker, salt och mindre hälsosamma fetter. Det gäller till exempel godis, snacks, kex och bakverk av olika slag som det är bra att begränsa intaget av.

    I valet mellan feta mejeriprodukter och magrare alternativ finns det däremot stora hälsomässiga fördelar med att välja de magrare, även om de innehåller tillsatser.

    Alla tillsatser som används i mat är godkända av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa. Här kan du läsa mer om Tillsatser, E-nummer (livsmedelsverket.se).

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.